Política 22/10/2013

Margallo justifica el veto a Mas perquè al fòrum euromediterrani "només hi intervenen ministres"

El ministre d'Exteriors diu que "no es pot intentar rebaixar la tensió saltant-se les regles del joc"

Acn
2 min
El ministre García-Margallo.

BarcelonaEl ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha atribuït aquest dimarts a qüestions de protocol el veto a la intervenció d'Artur Mas al Fòrum Mediterrani de Barcelona. Segons Margallo, la petició per part de la Generalitat de modificar el programa "no ha tingut bona acollida" perquè "obriria la possibilitat que qualsevol altra persona o delegació" prengués la paraula en un acte on "només intervenen els ministres" de Portugal i Mauritània, a part del president espanyol, Mariano Rajoy, "com a estat amfitrió". La intervenció de Mas, segons Margallo, "obriria una discussió" i contradiria el fet que a les reunions "formals" entre estats membres hi "intervenen només els ministres dels estats membres". Margallo ha fet aquestes manifestacions als passadissos del Congrés després que aquest dilluns va mantenir una conversa telefònica amb el conseller de la Presidència, Francesc Homs, on va reiterar el no del govern espanyol a la intervenció de Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre ha negat que l'episodi afegeixi més tensió a la que ja existeix entre els governs català i espanyol. "Jo crec que les tensions ni s'agreugen ni disminueixen si sortim del que són les competències i pràctiques habituals", que diuen que en aquests fòrums "parlen només els ministres dels governs", ha sentenciat.

Segons Margallo, malgrat les desavinences contínues entre els dos executius en els últims mesos, "no es pot intentar rebaixar la tensió saltant-se una mica les regles del joc" en una reunió on hi haurà 10 països i on es parlarà de "temes tan importants com la immigració o el desenvolupament econòmic del Mediterrani", que és "el que és realment substancial i un èxit diplomàtic per a Espanya".

En aquest marc, s'ha mostrat convençut que el president Mas "acudirà a rebre i acompanyarà el president del govern", perquè això "és el que correspon en aquests temes".

El ministre ha justificat el veto recordant que "fa molt de temps" que es va tancar el programa el Fòrum 5+5 de Barcelona i que Exteriors interpretava que era "amb coneixement i satisfacció de totes les parts interessades".

En aquest sentit, ha explicat que fa tres dies, quan era a Panamà, va rebre la carta del portaveu de la Presidència, Francesc Homs, on li demanava que es cursés una invitació per al president Mas per poder assistir-hi, "cosa que es va fer immediatament", i no va ser fins ahir que la Generalitat va demanar formalment que Mas intervingués en l'acte.

El programa de la cimera, ha destacat, té dues parts, un fòrum de treball on "participen els ministres dels estats membres intervinents" i una recepció per part de l'alcalde de Barcelona, que en nom de la ciutat donarà la benvinguda als participants. "Per tant, per part de l'Estat no tinc gaire més a afegir a aquest tema", ha dit.

stats