Política 06/07/2014

UPyD demana a Rajoy que actuï contra la Generalitat per "imposar el català" als treballadors públics

La formació de Rosa Díez denuncia que s'està sotmetent a "escoltes selectives" aquests treballadors

Europa Press
1 min
La líder d'UPyD, Rosa Díez

MadridUPyD ha demanat al govern espanyol que actuï contra la Generalitat per "imposar" el català en l'exercici de les seves funcions laborals als treballadors públics de l'administració catalana. En concret, la líder de la formació magenta, Rosa Díez, ha dirigit una pregunta escrita a l'executiu al Congrés per saber si té previst prendre alguna mesura després que la conselleria de Salut catalana hagi emès una circular en què prohibeix l'ús del castellà entre els treballadors del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), en concret, entre les ambulàncies i els centres de coordinació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva iniciativa, a la qual ha tingut accés Europa Press, Díez reprodueix íntegrament aquesta circular en què la conselleria recorda als treballadors "que el català és l'únic idioma autoritzat pel SEM per a la comunicació diària amb les unitats, tant per emissora com per telèfon", i que aquesta llengua és "d'obligat coneixement i ús per a tots els gestors".

A més d'aquesta "imposició del català", UPyD denuncia que s'està sotmetent els treballadors d'aquests serveis a "escoltes selectives" i que aquestes escoltes s'utilitzen com a mecanismes d'avaluació sobre la qualitat en la prestació del servei. En aquest punt, assenyala que alguns treballadors han denunciat que als que no han utilitzat només en català en l'exercici de les seves funcions se'ls ha rebaixat la nota.

Després de recordar que aquestes actuacions de l'administració catalana contravendrien drets fonamentals dels treballadors, esmenta dues sentències del Tribunal Constitucional en què s'assegura que "no existeix un deure constitucional de coneixement de la llengua oficial" i que els poders públics "han de garantir el dret de tothom a no ser discriminats per l'ús d'una de les llengües oficials a la comunitat autònoma".

stats