Política 06/10/2014

El compte enrere perquè la consulta tingui "garanties democràtiques": per què és una setmana clau?

El calendari frenètic per trobar escletxes legals per al 9-N necessitarà a més d'una ampliació de terminis. Homs ha admès que el límit per haver aprovat aspectes clau com el cens és el 15 d'octubre

Ara
4 min
Punt central de la celebració de la V a la Plaça de les Glòries. Pere Virgili

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha posat data avui dilluns al "punt de no retorn" en què ja no es podrien assegurar les "garanties democràtiques" per celebrar la consulta. En una entrevista a RAC1, ha parlat de tres dies límit: el 13, 14 i, com a molt, el 15 d'octubre. Si abans del 15 no s'han aprovat aspectes tècnics clau com el cens o s'ha fet el sorteig de les meses, difícilment hi haurà consulta, ha admès el conseller portaveu. Comença així un compte enrere frenètic, que necessitaria, a més, de la signatura d'un decret per ampliar terminis i recuperar el temps perdut des de la suspensió de la cosulta per part del TC el dimarts passat, quan el Govern va decidir paralitzar tots els preparatius. D'una banda, amb la suspensió de la consulta vigent per part del Tribunal Constitucional (TC), i de l'altra, amb el president, el Govern, els partits favorables a la consulta i els juristes de la Comissió de Control –la Junta Electoral– buscant les escletxes legals per tirar endavant amb el compromís revalidat en la cimera de divendres passat al Palau de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretisme s’imposa entre els líders presents a la cimera de divendres a Palau. Ben poc ha transcendit del que va passar al Saló Verge de Montserrat entre les onze del matí i les deu del vespre de divendres passat. En sortir sí que van donar alguna pista. Oriol Junqueras, d’ERC, va dir: "El compromís és que els ciutadans votin amb garanties el 9-N, i continuarem treballant perquè sigui així". Ahir diumenge, Mas va donar per feta la votació: "Un cop hàgim votat el 9-N [el govern espanyol hauria de] entendre el clam a Catalunya i que això, d’una manera o altra, s’ha de resoldre per la via del diàleg després que s’hagi votat".

Per fer possible el compromís cal, però, reactivar aquesta mateixa setmana els preparatius. El desplegament dels instruments previstos a la llei de consultes estan recollits al decret signat per Artur Mas i suspès pel TC.

Els preparatius pendents:

Sense data fixada

El nomenament de les set comissions territorials

Hi ha pendent el nomenament dels membres de les set comissions territorials de seguiment de la consulta –semblants a les juntes electorals provincials–. La Comissió de Control –l'equivalent a la Junta Electoral Central– es va reunir aquest dissabte. En declaracions a Catalunya Ràdio, un dels seus membres, Benet Salellas, ha evitat donar detalls tècnics de com es durà a terme l'organització de la consulta amb la suspensió vigent del Tribunal Constitucional. Ha deixat clar, però, que "des del nomenament i fins a data d'avui no ha canviat res" i que estan "seguint el guió que compleix la llei". Després de la dimissió de Quim Brugué, catedràtic de ciència política proposat per ICV-EUiA, el Parlament podria nomenar un substitut, tot i que no és imprescindible.

Termini esgotat

El vot anticipat i el cens dels estrangers amb dret a vot

Segons el decret suspès, dimecres 1 d'octubre s'hauria d'haver obert el termini –d'una setmana– perquè els estrangers amb dret a vot a la consulta –comunitaris amb un any de residència a Catalunya i extracomunitaris residents des de fa almenys tres anys– sol·licitessin ser inclosos al cens. També s'havia d'haver obert un termini d'una setmana per demanar el vot anticipat: ho poden fer els catalans que es trobin a l'estranger, els interns a presons o centres de menors –el cens inclourà els majors de 16 anys–, persones amb dependència o que tinguin cita hospitalària per al dia de la votació i treballadors mobilitzats per a aquest dia. El president Mas podria prorrogar els terminis. De fet, el termini per votar per correu s'acostuma a prorrogar a la majoria de processos electorals.

Divendres 10 d'octubre (a 30 dies per al 9-N)

S’ha d’exposar la llista provisional de les persones cridades a participar –es poden consultar les dades a la web electoral–. Aquest cens es nodrirà del Registre de Població de Catalunya –amb dades de l’Idescat a partir dels padrons municipals– i del registre de catalans a l’estranger. L’entitat unionista Societat Civil Catalana ja va denunciar dilluns passat l’ús de dades personals a la fiscalia, que encara no s’ha pronunciat.

Dissabte 11 d'octubre (a 29 dies per al 9-N)

Comença el procés de sorteig i confecció de les meses de votació. Caldran un total de 24.390 titulars de les meses i 48.780 suplents. Els sortejos es desenvoluparan fins al dia 18.

Diumenge 12 d'octubre (a 28 dies per al 9-N)

El dissabte 27, després de la publicació del decret, es va donar als ajuntaments deu dies per respondre si estan d’acord o no amb els emplaçaments de votació suggerits o en tenen d’alternatius. El diumenge 12, el 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' hauria de publicar, segons la previsió, els locals definitius.

Divendres 17 d'octubre (a 23 dies per al 9-N)

Exposició del cens definitiu de participants –als ajuntaments i a la web electoral.

Diumenge 19 d'octubre (a 21 dies per al 9-N)

Els ajuntaments publiquen als taulers d'anuncis els espais públics disponibles per a actes de campanya i debats, així com les ubicacions habilitades per penjar-hi cartells, pancartes i banderoles.

Dilluns 20 d'octubre (a 20 dies per al 9-N)

Comença el termini de cinc dies per poder exercir el vot anticipat, anomenat "vot per dipòsit". El dia 25 acaba el termini.

Divendres 24 d'octubre (a 16 dies per al 9-N)

Distribució d'espais gratuïts als mitjans de comunicació públics, segons el que estableixi la Comissió de Control. Les organitzacions interessades a participar en la campanya més política poden començar a formalitzar la sol·licitud d'espais per fer la seva difusió.

stats