Política 19/12/2016

El 45% dels espanyols estarien d'acord a fer un referèndum sobre la independència de Catalunya

Ho revela una enquesta de La Sexta, que també afegeix que el 60% dels enquestats creuen que la votació s'hauria de fer a tot l'Estat

Ara
2 min
En la jornada de participació del 9-N van votar 2,3 milions de persones. Un any i mig després, el referèndum torna a ocupar un paper central en el tauler català.

BarcelonaGairebé la meitat dels espanyols estan a favor de convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Almenys així ho revela una enquesta de La Sexta, que ha conclòs que el 44,8% dels espanyols accepten aquesta via per solucionar el plet català. Fa un any, l'octubre del 2015, els partidaris d'aquesta opció eren el 34,8%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, gairebé el 60% dels partidaris de fer la consulta creuen que s'hauria de fer a tot Espanya, mentre que un 26,8% creu que s'ha de fer només a Catalunya. En canvi, si només es tenen en compte els resultats a Catalunya, el 57,6% dels catalans creuen que només ells han de pronunciar-se sobre la independència, mentre que el 34,8% aposten perquè hi participin tots els habitants de l'Estat.

Per partits, els votants del PP (63,1%), els del PSOE (64%) i els de Ciutadans (76,6%) són els més partidaris que la consulta se celebri a tot Espanya, mentre que els votants d'Units Podem estan més dividits, encara que la majoria (54%) celebraria el referèndum només a Catalunya.

Els resultats d'aquesta enquesta s'assemblen força als resultats d'una altra d'Acceso - Intelligence to shine de la qual l'ARA es va fer ressò al gener. En aquella també es concloïa que quan es pregunta obertament sobre la qüestió del referèndum, la resposta de l'opinió pública espanyola mostra una gran diversitat. Preguntats immediatament abans del 20-D, gairebé el 43% dels enquestats al conjunt de l’Estat expressaven suport a la celebració d’un referèndum sobre la independència a Catalunya. Entre els enquestats catalans el suport arribava al 80% i, si els excloem, a la resta de l’Estat el suport baixava fins al 38%.

Els socialistes, els més dividits

A l'enquesta del gener, el suport per partits no és homogeni: entre els votants del PP hi havia quasi unanimitat en el rebuig al referèndum. Aquesta postura és també hegemònica en l’electorat de C’s. A l’altre extrem hi havia els votants d’IU i, sobretot, de Podem, que donaven suport molt majoritàriament a la celebració d’una consulta.

Enmig hi havia els socialistes. El PSOE té l’electorat més dividit sobre aquesta qüestió: el rebuig al referèndum és majoritari, però hi ha un 37% dels seus votants que veurien amb bons ulls que els catalans poguessin votar sobre la independència. No és una xifra gens menyspreable, si tenim en compte la posició contrària –aquesta sí, unànime– dels dirigents del partit.

Font: Acceso Election Talks / Gràfic: Eduard Forroll
stats