Política 28/05/2017

Puigdemont convoca una cimera de partits per encarar la via unilateral

Catalunya en Comú declina participar en la reunió però Podem hi assistirà

N.o.
2 min
El president Puigdemont, durant la declaració institucional de condol per la mort de Muriel Casals / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl Govern ha entomat el clam que dissabte els van fer les entitats sobiranistes. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha avançat aquest diumenge que la data i la pregunta del referèndum es faran públiques en un màxim de 15 dies. "Les decisions no es poden demorar. Una o dues setmanes és un termini raonable", ha dit Munté als micròfons del 'Via lliure' de RAC1, en què també ha anunciat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convocarà dilluns a la tarda una reunió amb tots els partits polítics favorables al referèndum "per parlar-ne".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns en la cimera convocada per Puigdemont hi ha convocats ERC, el PDECat, Demòcrates, la CUP, Avancem, MES i les diferents famílies polítiques de Catalunya Sí que es Pot. Fonts de la CUP asseguren que assistiran a la reunió i tornaran a insistir la data i la pregunta del referèndum. En referència a l'espai que representa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Munté ha remarcat que "hi està cridat a participar", de la mateixa manera que participen en les reunions del Pacte Nacional pel Referèndum.

Munté ha argumentat la reunió d'aquest dilluns davant la incapacitat de diàleg amb el govern espanyol, i ha subratllat que el Govern "ha mantingut l'oferta de diàleg en tot moment", però "la seva [del govern espanyol] resposta demostra la seva incapacitat política".

Per aquest motiu, la consellera ha insistit que "el govern català mostrarà la seva fermesa a l'hora de respectar el desig de la major part de la societat catalana". Tanmateix, Catalunya en Comú ja ha avançat que no assistirà a la reunió.

La convocatòria arriba l'endemà que les entitats sobiranistes –ANC, Òmnium i AMI– reclamessin al Govern, en una reunió extraordinària de les seves direccions, que posés data i pregunta al referèndum. D'aquesta manera, el sobiranisme civil donava per esgotada la via del pacte amb Madrid i instava els partits polítics favorables al referèndum a passar a la segona fase del pla: la via unilateral.

"President, ara és l'hora de tenir data i pregunta"Per a les entitats, "les 18 vegades" que Madrid ha dit 'no' al referèndum ja "no suposa un obstacle" perquè Catalunya exerceixi el dret a decidir i, per això, es van comprometre a la mobilització ciutadana per fer efectiu el referèndum.

Al mateix temps dissabte Rajoy, des de Sitges, feia una crida contrària. Si bé el sobiranisme espera tenir la gent al costat quan arribi el xoc de trens amb l'Estat per fer el referèndum, el president espanyol feia ahir una crida a la societat catalana a aturar el Procés. En les jornades del Cercle d'Economia, Rajoy va instar els empresaris a mullar-se, perquè va assegurar que ell "ni vol ni pot" negociar un referèndum i, menys, amb Puigdemont i la CUP com a aliats –va argumentar.

stats