L’ESCENARI ESTATAL
Política 24/01/2016

El pols de Madrid ressona a Catalunya

4 min
El pols de Madrid ressona a Catalunya

En Comú Podem vol evidenciar les contradiccions socialistes

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Què passaria si el PSOE acorda amb Podem tota una sèrie de mesures socials per governar plegats i, en canvi, no cedeix a acceptar un referèndum per a Catalunya? En Comú Podem (ECP) respon que el dret a decidir segueix sent una “prioritat” del seu projecte i que no s’han mogut “ni un mil·límetre” del que van defensar durant la campanya electoral. Si aquesta és una condició sine qua non (o no) per fer Pedro Sánchez president és una qüestió, però, que fonts de la formació expliquen que s’hauria de sotmetre a la votació de les bases un cop tinguessin sobre la taula l’esbós d’una oferta global acordada amb el PSOE. Però és que, a hores d’ara, l’aliança catalana d’esquerres no creu que aquest escenari s’arribi a produir, perquè considera que ni tan sols el PSC avalarà el gir social que ells plantegen.

El guant que la formació d’Iglesias ha llançat als socialistes és un desafiament en tota regla. La supressió de les anomenades portes giratòries -quan hi ha un bon grapat d’exdirigents en consells d’administració de grans empreses-, avalar la dació en pagament retroactiva o reivindicar que les entitats financeres retornin els diners que l’Estat els va prestar per ser rescatades són algunes de les propostes amb les quals Podem pretén deixar en evidència les contradiccions dels socialistes. “El PSC no ho acceptarà”, afirmen.

El partit que lidera Miquel Iceta és, per a En Comú Podem, el que podria desencallar la situació si actués al marge de les directrius marcades pel PSOE. “No poden seguir en una posició que els deixa alineats amb el PP i Ciutadans”, explica un dirigent d’ECP que afegeix que està realment “sorprès que el PSOE tingui una visió tan centralista i jacobina”. Xavier Domènech ha apel·lat en diverses ocasions als socialistes catalans i, de fet, es va reunir amb Iceta i li va demanar suport a l’hora d’aconseguir un grup propi al Congrés. Ell, però, el va remetre a negociar amb el PSOE. Finalment, la confluència d’esquerres s’ha hagut de resignar a quedar-se sense i conformar-se a tenir veu pròpia dins del grup d’Iglesias.

Si veuen difícil, doncs, arribar a un acord satisfactori en matèria social, més complicada és encara una entesa entre Podem i Pedro Sánchez perquè els catalans puguin celebrar un referèndum. En Comú Podem admet que no sigui una línia vermella per seure a negociar i que, en tot cas, és el PSOE qui fixa límits per encarar el diàleg. Insisteix, però, que en cap cas renunciarà a seguir-lo reivindicant com la solució que avalen el 80% dels catalans.

El desafiament del referèndum

“El referèndum és una condició. Si el PSOE el rebutja l’emplacem a dir quina és la seva alternativa davant la situació d’esgotament de l’estat autonòmic”, asseguren fonts de la confluència, que insisteixen que a Catalunya es va votar en “clau de gir social i sobiranista”, i que si això no agrada al PSOE haurà d’explicar per què. “S’amaguen darrere de la retòrica federalista quan en realitat tenen el mateix model de país que el PP”, sentencien. Els socis d’Ada Colau entenen, doncs, que la pilota és ara a la teulada d’un PSOE que s’ha de retratar públicament. I també d’un PSC que, podent tenir la clau del pany, calla i espera.

El PSC aplaudeix que Iglesias “abandoni” les línies vermelles

“No debatem amb línies vermelles, però tothom entendrà com van votar els catalans el 20 de desembre”, va assegurar Pablo Iglesias quan divendres va exposar la seva oferta de pacte de govern amb el PSOE. El líder de Podem va pressuposar molt, ja que la seva afirmació ha sigut interpretada pels socialistes catalans com una manera d’explicitar que el referèndum ja no és una condició indispensable per investir Pedro Sánchez. El líder del PSC, Miquel Iceta, va aplaudir ahir aquesta flexibilitat, però va defensar que primer cal seure a parlar de línies programàtiques i després de la composició que ha de tenir el govern i el repartiment de càrrecs.

El primer secretari va sortir a la càrrega contra Mariano Rajoy en la primera reunió del seu consell nacional després del 20-D. “És un irresponsable, s’amaga a la Moncloa tot esperant un miracle”, va sentenciar, retraient al líder del PP que hagi defugit el seu deure d’intentar formar govern. Fer un pas endavant o retirar-se és, segons Iceta, la disjuntiva en la qual s’ha de debatre Rajoy. En canvi, el líder del PSC sí que es va mostrar convençut que Pedro Sánchez encararia el repte de presentar candidatura per intentar formar govern un cop constatat que el PP n’és incapaç.

Poques hores després de la seva proclama, però, el secretari general del PSOE refusava, per ara, entomar aquest repte argumentant que és Rajoy qui té “l’obligació constitucional” d’acceptar l’encàrrec del rei d’intentar formar un govern. El posicionament va agafar per sorpresa algun dels principals responsables del PSC, que veuen en l’opció de Sánchez president l’oportunitat perquè els socialistes catalans prenguin rellevància en l’escenari català, en el qual han perdut pistonada.

L’acord amb Podem el veuen imprescindible, ja que Iceta va tornar a insistir que ni amb el seu vot ni amb la seva abstenció farien president Rajoy o algú del PP, una opció que seria devastadora per als socialistes catalans. “Iglesias ha abandonat les línies vermelles per afirmar que està disposat, arribat el moment, a votar la investidura de Sánchez”, va celebrar Iceta, que malgrat tot va considerar que l’oferta d’Iglesias no es va fer “ni en el moment ni en la forma més adequada”.

L’estabilitat amb Ciutadans

Tot i que al PSC tothom dóna per descartat un acord amb el PP, dins del partit hi ha qui aposta per un pacte d’esquerres com el que Iglesias ha posat sobre la taula amb IU, i hi ha qui no veu clara una aliança que, a més d’estar en minoria, augura una convivència complexa. “És imprescindible incloure Ciutadans en l’acord per tenir estabilitat”, opina un dels dirigents de la cúpula de Nicaragua. I perquè això passi, els socialistes consideren que la proposta del referèndum ha de quedar del tot descartada, tal com va expressar ahir l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín. En una entrevista a Catalunya Informació, la dirigent socialista es va mostrar confiada que Podem “canviï d’opinió” de la mateixa manera que “han canviat de discurs” en el terreny social i econòmic. La consigna a can PSC: no entorpir en cap cas el camí cap a la Moncloa d’un PSOE que els pot reflotar a Catalunya.

stats