Política 27/09/2012

De la Garriga a Vilafranca: 8 municipis més es declaren "territori català lliure"

L'Ametlla del Vallès, Ripoll, el Perelló, Deltebre, Esterri d'Àneu i Montblanc, entre els últims a sumar-se a la iniciativa impulsada per Sant Pere de Torelló

Ara / Acn
3 min
El ple de l'Ajuntament vota la moció per declarar La Garriga territori lliure

BarcelonaEls ajuntaments de la Garriga, l'Ametlla del Vallès, Ripoll, el Perelló, Deltebre, Esterri d'Àneu, Montblanc i Vilafranca són els últims 8 que s'han sumat a la iniciativa de declarar-se "territori sobirà lliure", impulsada per Sant Pere de Torelló.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Garriga aprova la moció amb crits d'independència

La Garriga (Vallès Oriental) va aprovar aquest dimecres la moció per declarar-se "territori català lliure". La sala de plens va respondre amb forts aplaudiments i crits "d'in-inde-independència!". El públic estava format per membres de les JERC i de l'agrupació local de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). La moció va ser aprovada per CiU, Acord Independentista per la Garriga, SI i ICV-EUiA. El PSC i el PP hi van votar en contra. El text demana al Parlament que convoqui un referèndum sobre la independència. L'alcaldessa Meritxell Budó, de CiU, va assegurar que aquest referèndum s'haurà de guanyar "per una diferència clara".

L'Ametlla demana al Parlament que "assumeixi la completa sobirania nacional del territori de Catalunya

La Garriga va aprovar la moció el mateix vespre que ho feia el municipi veí, l'Ametlla del Vallès. El text aprovat a l'Ametlla declara el municipi "moralment territori català lliure i sobirà" i demana al Parlament que "assumeixi la completa sobirania nacional del territori de Catalunya, consultant la ciutadania, per la via del referèndum, i iniciï el procés per declarar i constituir l'estat català abans de l'11 de setembre del 2014." CiU, SI i Pacte per l'Ametlla –els grups que van impulsar la moció– hi van votar a favor. El PSC i el PP hi van votar en contra.

Ripoll, la primera capital de les comarques gironines

El ple de l'Ajuntament de Ripoll va aprovar dimarts una moció a favor de declarar el municipi "territori català lliure d'Espanya". El text, presentat a proposta de l'Assemblea Nacional Catalana, també reclama a les institucions catalanes que iniciïn un procés de separació de l'estat espanyol, i la creació d'un estat català dins el marc europeu. La moció es va aprovar amb els vots a favor dels regidors de CiU, ERC i PxC. El PSC hi va votar en contra perquè la proposta no contemplava la realització d'un referèndum sobre com es vol que sigui el futur de Catalunya.

El Perelló i Deltebre, els dos primers municipis de les Terres de l'Ebre

El Perelló (Baix Ebre) és el primer municipi de les Terres de l'Ebre que es declara "moralment territori català lliure i sobirà", després que aquest passat dilluns al vespre el ple aprovés la moció presentada conjuntament per ERC, a l'equip de govern, i CiU, a l'oposició. El text insta el Parlament a votar "unilateralment" la "declaració nacional de sobirania", així com a plantejar un possible referèndum sobre la independència, a més d'"ordenar la transició" fins a la constitució formal de "l'estat català". Paral·lelament, aquest dimarts al matí, el ple de l'Ajuntament de Deltebre (Baix Ebre) també va aprovar, amb els vots a favor dels tres regidors del PSC, una moció de contingut molt similar.

Esterri d'Àneu, el primer municipi del Pirineu de Lleida

Esterri d'Àneu, al Pallars Sobirà, s'ha convertit aquest dimecres en el primer municipi del Pirineu de Lleida que s'ha declarat ''territori català lliure'' després d'haver-se aprovat en cessió plenària una moció a favor de la independència. La moció s'ha aprovat gràcies als 5 vots d'ERC i 1 de CiU. Una regidora de CiU ha excusat la seva absència al ple per motius d'agenda. Acabat el ple membres de l'Assemblea territorial del Pallars Sobirà han fet entrega d'una estelada a l'alcalde, Ramon Villuendas, que l'ha penjat al balcó de l'Ajuntament.

Montblanc, "territori català lliure i sobirà" per unanimitat

El ple de Montblanc celebrat aquest dimecres al vespre va aprovar per unanimitat declarar el municipi "territori català lliure i sobirà". La moció va ser presentada per tots els grups, que van consensuar el text abans de la sessió plenària. Els acords es van mantenir i només es van eliminar alguns fragments poc rellevants del preàmbul, com ara els resultats que es van obtenir en la consulta popular sobre la independència. El text definitiu va ser aprovat pels vots a favor dels 13 regidors del consistori: els set regidors d'Agrupament Catalanista de Montblanc (ERC) al govern i els sis de l'oposició, d'Entesa de Montblanc, CiU, la FIC i el PSC.

Vilafranca, "territori català lliure i sobirà" però sense estelada

L'Ajuntament de Vilafranca s'ha declarat "territori català lliure i sobirà" amb els vots a favor de la CUP, ERC, ICV-EUiA i CiU, que ha proposat com a condicionant per donar-hi suport una versió "simplificada" de la moció que no marca un "full de ruta tan intens". Per la seva banda, el PSC i el PP hi han votat en contra, com han fet també amb una altra moció que demanava que es pengés l'estelada a la façana de l'Ajuntament de forma permanent. L'alcalde de la ciutat, Pere Regull (CiU), ha deixat clar que "institucionalment, la casa de l'Ajuntament és de tots i la bandera que hi ha de regir és la de tots, la senyera".

stats