Efímers 09/03/2014

La cara fosca de la captivitat i la feina de les protectores

N.j.
2 min

Animals que s’automutilen, que repeteixen comportaments estereotipats, amb estrès crònic o físicament malalts. És el pa de cada dia de les protectores que rescaten animals no autòctons en situació il·legal. La responsable del departament de fauna salvatge de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA), Laura Riera, ho té molt clar. “Cap espècie exòtica se sent bé a casa d’una persona”, sentencia. En un any, les protectores d’exòtics catalanes s’han fet càrrec de prop de 5.000 animals abandonats o donats en adopció, entre els quals hi ha ximpanzés, felins i, fins i tot, elefants. “Si tens diners i saps com fer-ho, a Espanya pots adquirir qualsevol animal de companyia, el que vulguis”, diu la Laura, que critica els buits legals en matèria animal del país. El comerç d’espècies salvatges no està prohibit encara que estiguin en perill d’extinció, sempre que es demostri que han estat criades en captivitat. A més, si el propietari de l’animal té la documentació pertinent, encara que aquest sigui maltractat, les protectores no poden fer res per impedir que se’l quedi.

L’abandonament és un altre dels problemes recurrents amb els quals es troba FAADA. “Quan l’animal creix o es torna agressiu, molts decideixen que en estat salvatge estarà millor i el deixen en llibertat”, afirma. En el cas d’algunes espècies com els rèptils exòtics això els provoca la mort, perquè no sobreviuen a les temperatures de l’hivern a Catalunya. En altres ocasions, però, els animals s’apleguen en colònies, es reprodueixen i es converteixen en una espècie invasora. És el cas dels óssos rentadors detectats a la zona de Madrid, on des del 2007 la comunitat n’ha capturat més de 400, la majoria dels quals han estat sacrificats.

Falta més empatia i informació

Una altra de les tasques de FAADA és informar sobre els efectes devastadors que provoca la captivitat a les mascotes exòtiques. Per posar fi a aquesta situació fa falta “molta més empatia i coneixement per part dels propietaris”, però també “valentia des de les administracions”.

El 2008 FAADA va col·laborar amb la conselleria de Medi Ambient per elaborar el reglament que regula la tinença d’animals exòtics. Segons Laura Riera, “el text segueix al calaix de la conselleria i les coses no han canviat gens”.

stats