TROBADA BILATERAL
Internacional 28/03/2014

Obama: “Sóc un admirador seu”

El Papa rep el president dels EUA al Vaticà amb cordialitat però amb una llista de peticions

Sandra Buxaderas
4 min

RomaEl president nord-americà, Barack Obama, esperava que la primera trobada amb el popular papa Francesc l’ajudaria a guanyar suport entre l’electorat catòlic nord-americà i serviria per subratllar els punts d’entesa entre els dos líders. Va aconseguir en part l’objectiu, vist el clima distès, les bromes i els gestos d’Obama cap a Francesc registrats ahir per les càmeres de televisió poc abans de tancar-se en una reunió privada. “Sóc un admirador seu”, va assegurar Obama tot just seure davant el pontífex. El va convidar als EUA afirmant que “la gent embogiria per ell”. I es va acomiadar demanant-li: “Pregui per mi i per la meva família”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara bé, el papa argentí va fer peticions menys còmodes a l’actual Nobel de la pau, si bé sempre revestides de la tradicional diplomàcia vaticana.

La trobada, que va durar 52 minuts, va ser a porta tancada amb l’única presència de dos intèrprets, i és difícil saber amb certesa com es va afrontar cada tema, però el comunicat del Vaticà expressa que “s’ha manifestat el desig que en les zones de conflicte es respectin els dret humans i el dret internacional, i s’arribi a una solució negociada entre les parts interessades”. Com que no cita a quins conflictes es refereix, Obama sempre pot defensar que és un missatge cap a altres països, però precisament perquè no assenyala cap escenari, els Estats Units ho han d’interpretar també com una advertència a la seva política exterior i de seguretat. Barack Obama va afirmar ahir en roda de premsa que havien parlat molt del Pròxim Orient, Síria i el Líban.

El repte migratori

Alhora, l’argentí Jorge Bergoglio va deixar constància que el preocupen les deportacions d’immigrants sense papers, sobretot mexicans, que apliquen els EUA. I, malgrat l’aire renovador que ha aportat a l’Església, va subratllar els temes que van enfrontar Obama amb els bisbes nord-americans durant el mandat de Benet XVI, com l’avortament. No va citar, en canvi, el matrimoni homosexual.

En la reunió, diu el comunicat, el Papa va advocar per “l’exercici dels drets a la llibertat religiosa, a la vida i a l’objecció de consciència, i també s’ha parlat de la reforma migratòria”. Obama va assegurar en roda de premsa que comparteix la preocupació del Papa per la separació de famílies que provoca l’actual política migratòria, però va recalcar que el problema està en les dificultats d’aprovar una reforma al Parlament nord-americà. També va assegurar, pel que fa a l’avortament, que els metges poden recórrer a l’objecció de consciència si així ho desitgen, però va prometre “continuar el diàleg” amb l’Església.

Com a terreny d’entesa, el comunicat emès ahir pel Vaticà en cita explícitament només un: “El compromís comú per l’eradicació del tràfic d’éssers humans al món”. Cap paraula sobre la lluita contra la pobresa. El president demòcrata havia explicat que esperava poder explicar al Papa el seu compromís amb els desafavorits, i en roda de premsa va assegurar que va ser un dels temes que va tenir més pes en la reunió que van mantenir tots dos.

A mig any de les eleccions parlamentàries als EUA, on el vot catòlic té sempre un pes minoritari però clau per guanyar en alguns estats, el Papa té un 76% de popularitat entre els catòlics nord-americans. Obama té ara un 44% de popularitat al seu país.

El Papa va regalar a Obama un exemplar de la seva exhortació apostòlica Evangelii Gaudium, centrada en la necessitat d’evangelització, però també en la denúncia del capitalisme salvatge. “La guardaré com un tresor”, va dir l’afroamericà. “Probablement la llegiré al Despatx Oval quan estigui profundament frustrat. Estic segur que em donarà força i em calmarà”, va afegir. “Així ho espero”, va contestar el papa Francesc.

Trobada amb Renzi

A la tarda, el president nord-americà va tenir paraules elogioses per al nou primer ministre italià, Matteo Renzi, que, com Obama i Bergoglio, ha arribat al lideratge tot i ser aliè als tradicionals cercles de poder. “Tinc confiança que farà progressar Itàlia”, va dir, ja que “ha identificat reformes estructurals per fer el país més competitiu”. Renzi li va prometre la col·laboració del seu país amb els Estats Units en política de defensa tot i que Itàlia, diu, buscarà “l’especialització en algunes àrees”.

“Una veu que el món ha d’escoltar”

El president dels EUA, Barack Obama, va assegurar en una entrevista publicada ahir al diari Corriere della Sera que no està d’acord “en tots els temes” amb el Papa però que la seva és “una veu que el món necessita escoltar”. “Ell ens desafia. Ell ens implora que recordem les persones, especialment els pobres, la vida dels quals està condicionada per les nostres decisions. Ell ens convida a aturar-nos i reflexionar sobre la dignitat inherent a tot ésser humà”, va declarar Obama, que va reconèixer que el pontífex ha inspirat gent de tot el món -i també a ell- amb el seu compromís per la justícia social.

stats