EMERGÈNCIA MUNDIAL
Internacional 10/08/2014

El pànic per l’Ebola s’estén i Guinea tanca fronteres

El missioner repatriat rep un fàrmac experimental després que una companya seva mori a Libèria

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridNomés 24 hores després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés l’epidèmia d’Ebola emergència internacional, els estats de l’Àfrica occidental van començar ahir a moure fitxa per contenir l’expansió del virus letal. Guinea va decidir tancar les fronteres amb Sierra Leone i Libèria. Guinea és, per ara, amb 367 morts, el país amb més víctimes a causa del brot, però les informacions que arriben dels seus veïns dibuixen un escenari en què contenir el contagi sembla una missió impossible.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les morts de metges, infermeres i voluntaris pel contagi del virus en hospitals i centres d’aïllament, on els pacients estan en quarantena, han fet buidar el principal hospital de Sierra Leone i els especialistes de Metges Sense Fronteres i de l’OMS alerten que no s’estan complint les mínimes mesures de prevenció.

Per l’agència de l’ONU, el SOS decretat divendres ha de ser una crida a la solidaritat perquè aterrin equips especialitzats sobre el terreny. Aquesta ajuda és també prioritària per a l’orde de Sant Joan de Déu, que dijous va aconseguir repatriar dos missioners espanyols, un d’ells, Miguel Pajares, infectat per l’Ebola. El capellà, de 75 anys, va començar ahir a rebre el sèrum experimental contra el virus que desenvolupa un laboratori de Califòrnia. El ministeri de Sanitat va informar en un comunicat que havien autoritzat la importació excepcional del fàrmac ZMapp, que ja s’ha provat amb dos nord-americans infectats amb bons resultats. Els dos missioners, ingressats a l’hospital Carlos III de Madrid, estan estables.

Chantal Pascaline, una de les companyes de Pajares també infectada per Ebola a l’hospital de l’ONG a Monròvia, no ha tingut la mateixa sort. Pascaline, d’origen congolès, va morir ahir a Libèria després que Madrid hagués rebutjat traslladar-la juntament amb els dos religiosos espanyols.

En un comunicat, la institució va alertar de la “situació preocupant” de la resta de religiosos infectats a l’Hospital Saint Joseph de la capital liberiana, que ahir van ser traslladats a l’hospital gestionat per Metges Sense Fronteres. L’ONG espera poder obrir el centre molt aviat, un cop arribi un carregament de xoc els pròxims dies.

Nigèria, l’estat més poblat de l’Àfrica, també ha decidit declarar l’emergència nacional, com la resta de països veïns. Els Estats Units han començat a enviar efectius a la capital del país, Lagos, per por que s’escampi el brot. L’alerta es va traslladar ahir de Nigèria a l’aeroport de Barajas-Adolfo Suárez en arribar el primer vol des de Lagos des que s’ha activat el protocol de control aeri. L’avió va aterrar en una zona aïllada de la pista.

Alerta a Barajas per unes angines

Un equip protegit amb monos i mascaretes va pujar a l’aparell per identificar passatgers que tossissin o fessin mala cara. Dos nens que havien fet escala a Lagos des del Senegal amb la seva mare i que tenien febre van encendre les alarmes, però va resultar que només estaven malalts d’amigdalitis. Els tècnics de sanitat exterior són els encarregats de dur a terme aquest protocol i de prendre declaració “personalment” als passatgers.

L’Agrupament de Petites i Mitjanes ONG catalanes lamenta l’alarma que s’ha genera fora de l’Àfrica occidental amb l’Ebola i recorda que aquest any hi haurà més morts per la malària i per la sequera.

stats