CRISI SANITÀRIA
Societat 09/10/2014

Excalibur: el gos de la discòrdia

Sacrifiquen l’animal de la infermera en contra de l’opinió dels experts, que demanaven la quarantena

Albert Solé
3 min
SOL A CASA DES DE DILLUNS  Quan van aïllar la infermera i el seu marit dilluns, Excalibur es va quedar sol a casa amb 15 quilos de pinso, la banyera plena d’aigua i la porta del balcó oberta.

BarcelonaExcalibur va ser sacrificat, per si de cas. L’ambient d’alarma que es viu a Madrid amb el contagi d’Ebola va portar els responsables de la Comunitat de Madrid a matar el gos de la infermera Teresa Romero abans de fer-li les proves per saber si també s’havia contagiat del virus. La comunitat científica i els veterinaris van estar advertint des de dimarts a la tarda -quan es va saber la decisió del govern autonòmic- que el sacrifici no era necessari, però ahir a mitja tarda membres del laboratori de seguretat biològica de la Facultat de Veterinària de la Universidad Complutense de Madrid (UCM) van entrar al domicili de Teresa Romero a Alcorcón, després que els Bombers esbotzessin la porta, i van sacrificar el gos allà mateix. De res va servir la crida desesperada del marit, Javier Limón, amb un vídeo difós a la xarxa en què demanava clemència per Excalibur.

“Desgraciadament no ha quedat més remei [que sacrificar-lo]”, va dir ahir el conseller de Sanitat de Madrid, Javier Rodríguez. La justificació era que el gos estava a l’habitatge en contacte “estret i permanent” amb la infermera i, d’acord amb les troballes científiques disponibles, “suposa un possible risc de transmissió de la malaltia a l’home”. Limón no va donar permís per entrar a casa seva, i per això la Comunitat va haver de demanar una ordre judicial, que va arribar ahir al matí. El cadàver d’Excalibur va ser traslladat immediatament a una incineradora de Paracuellos de Jarama.

“Al gos calia aïllar-lo, fer-li un seguiment, estudiar els seus paràmetres biològics, veure si està infectat i esbrinar si excreta el virus. És molt interessant des del punt de vista científic, no serveix de res matar-lo”, explicava ahir en una entrevista a El País Eric Leroy, director general del Centre Internacional de Recerques Mèdiques de Franceville, al Gabon, i principal autor de l’únic estudi sobre la relació entre l’Ebola i els gossos, que va analitzar a posteriori un brot al Gabon entre el 2001 i el 2002. En aquest estudi s’assegurava que un 30% dels gossos amb contacte permanent amb l’Ebola es poden infectar, però que no en desenvolupen els símptomes encara que en tinguin els anticossos. El que no està provat és si després aquests gossos poden ser una nova font de contagi amb els homes. Per aquest motiu, la comunitat científica va reaccionar durament contra la decisió de la Comunitat de Madrid, avalada posteriorment per un jutge que va donar l’ordre. En aquest sentit, la comissió de protecció dels drets dels animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona va emetre un comunicat per denunciar que el sacrifici d’Excalibur va ser il·legal: “Segons el Codi Civil vigent, el gos ostenta la consideració jurídica de bé privat i, per tant, l’administració no pot disposar arbitràriament el seu decomís i molt menys la seva destrucció sense l’existència d’una prova que acrediti l’existència de força major que justifiqui aquesta actuació”.

Tensió al domicili de la infermera

Quan dimarts a la tarda es va saber que la Comunitat de Madrid volia matar el gos de la infermera per por que estigués també infectat, i després de la crida del seu marit per internet, centenars de persones de diferents entitats animalistes es van concretar davant de casa seva per evitar que s’entrés al pis. Fins i tot van fer torns per passar-hi la nit. Ahir al matí, però, es van viure moments molt tensos entre els concentrats i la policia, que va haver de carregar i una dona gran va quedar ferida al braç. A més, quan s’emportaven el cadàver del gos, un cotxe va atropellar un manifestant i se’l van haver d’endur a un hospital.

“Els que tenim mascotes ens hem posat en la pell de la parella, que està aïllada i no podia fer res evitar que fessin mal al gos, per això entenc la reacció de la gent que va anar a casa seva tot el dia”, explica Núria Tabares, membre del comitè de veterinaris per a la protecció dels animals (CVPA). “Un gos demostra els sentiments i és normal sentir-hi empatia”. Segons Tabares, quan un gos està malalt i s’ha de sacrificar, es viu com la mort d’un familiar.

stats