ALARMA SANITÀRIA
Societat 21/11/2014

Repatriada una cooperant des de Mali per un possible cas d’Ebola

És una metge navarresa i la ingressaran al Carlos III

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del comitè especial per a la crisi de l’Ebola, Fernando Simón, va explicar el cas ahir a la nit des de la Moncloa.

MadridNomés faltaven 12 dies perquè Espanya pogués certificar que posava punt final a la crisi de l’Ebola. Estava previst que el pròxim 2 de desembre ja haguessin passat els 42 dies que marca l’Organització Mundial de la Salut per rebaixar l’alarma sanitària, després que el 21 d’octubre se certifiqués que Teresa Romero, la primera infectada pel virus fora de l’Àfrica, havia superat la malaltia. Però des d’avui l’Hospital Carlos III es torna a posar en alerta per tractar un possible nou contagi: una cooperant navarresa.

El govern espanyol va anunciar ahir que estava programada la repatració, aquesta matinada, d’una cooperant de Metges Sense Fronteres des de Bamako. Es tracta d’una metge navarresa que ahir mateix es va punxar amb una xeringa que havia estat injectada a un pacient contagiat amb l’Ebola en un dels centres de l’ONG a Mali. Fins ara aquest país de l’Àfrica occidental havia aconseguit aïllar-se del virus, però en només un mes ja ha confirmat sis morts per Ebola i corre el risc que l’epidèmia s’hi estengui.

Davant de la “probabilitat d’infecció relativament alta” per haver-se punxat amb una agulla possiblement infectada, Metges Sense Fronteres va decidir contactar immediatament amb les autoritats espanyoles ja ahir al matí per repatriar la cooperant. Si bé Defensa li va posar a disposició dos avions, l’ONG va preferir utilitzar-ne un de noliejat per la seva asseguradora que està previst que arribi aquest matí a Madrid. Però a diferència dels dos missioners repatriats fins ara amb el virus, la metge podrà viatjar sense grans mesures de seguretat.

“No hi ha risc de transmissió fins passades 48 hores de la infecció, per això és important una repatriació ràpida”, aclaria ahir el portaveu del comitè especial per a la crisi de l’Ebola i director del Centre d’Alertes i Emergències del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, en una roda de premsa des de la Moncloa convocada ja de nit i amb només mitja hora d’antelació. “No és una persona de risc, no està malalta i no suposa cap perill per a ningú”, afegia, intentant no anomenar-la “pacient” en cap moment.

La cooperant serà ingressada al Carlos III, però de moment, i fins que no desenvolupi cap símptoma, serà tractada com un dels contactes de més risc de l’auxiliar d’infermeria -que van passar els 21 dies d’aïllament a la cinquena planta de l’hospital-. Simón admetia ahir, però, que la “probabilitat d’infecció és relativament alta” i que el més important és fer-li un “seguiment actiu” per assegurar que, si dóna positiu per Ebola, “serà tractada i se li donaran les oportunitats per reduir la infecció”.

La metge és una dona jove, cosa que li “dóna més probabilitats de seguir endavant” si finalment hi ha un contagi, com va assenyalar el portaveu. Es tracta de la quarta persona repatriada a l’Estat arran de l’epidèmia d’Ebola a l’Àfrica. I és que el virus no va començar a ser notícia a Espanya fins que el govern central va decidir repatriar el missioner Miguel Pajares, infectat a Libèria, que va morir el 12 d’agost, i la germana Juliana Bonoha, que no es va contagiar. Tretze dies després moria Manuel García Viejo, també de l’orde de Sant Joan de Déu, que va ser qui va infectar l’auxiliar Teresa Romero.

stats