EDUCACIÓ
Societat 27/05/2014

Les escoles demanen a Rigau com respondre a la imposició del TSJC

Sol·liciten “instruccions” al Govern per fer front a la mesura del 25% de castellà

Elisabet Escriche
3 min

BarcelonaLes cinc escoles afectades per les interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliguen els centres a fer un 25% de l’horari lectiu en castellà han enviat per separat una carta a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, per demanar-li com han de respondre a aquests requeriments judicials. La mesura s’hauria d’aplicar el dilluns 2 de juny. En aquesta data farà un mes de l’última notificació del TSJC als centres. Els serveis jurídics de la Generalitat, però, estudien si el termini es podria allargar fins al 15 de juny, que és quan farà un mes que Ensenyament va presentar el recurs de cassació al Tribunal Suprem (TS) per aturar l’aplicació de les interlocutòries.

A la carta, a la qual ha tingut accés l’ARA, les escoles recorden a la consellera Rigau les dues notificacions que han rebut del TSJC, resolucions que obliguen els directors dels centres a “adoptar les disposicions pedagògiques oportunes” perquè el 25% de les classes es facin en castellà. En el tercer paràgraf de la missiva és on els centres demanen a la consellera que especifiqui abans del 2 de juny quins són els passos que han de seguir. “A la vista del període escolar en què ens trobem i atesa la competència en la matèria que correspon al vostre departament, us demano que em feu arribar les instruccions oportunes per poder donar compliment a aquest requeriment judicial en el marc de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i de la llei d’educació”, detalla el text.

Tot i que de moment no han rebut cap resposta “oficial” de la consellera Rigau, segons els centres afectats, el departament d’Ensenyament s’ha compromès a donar directrius per escrit o en una reunió amb els representants de les escoles. Alhora, portaveus dels centres recorden a Ensenyament que també es va comprometre a elaborar la “programació específica” que havien de seguir al juny.

El Govern mourà peça

Portaveus de la conselleria d’Ensenyament van assegurar ahir que es reuniran amb els responsables dels centres afectats, però de moment no s’ha concretat la data. Els mateixos portaveus van insistir que els serveis jurídics de la Generalitat continuen treballant amb “totes les possibilitats” davant l’obligació d’aplicar els requeriments del TSJC. L’últim cop que els directors, els titulars dels centres i les associacions de mares i pares d’alumnes es van reunir amb la consellera Rigau va ser el 8 de maig. En aquella trobada, Ensenyament es va comprometre a estudiar el calendari d’activitats del juny d’aquestes escoles i a veure la viabilitat del compliment de la sentència en plena recta de final de curs.

Precisament, una de les estratègies de la conselleria de Rigau és argumentar que els horaris estan molt atapeïts a causa de les proves de finals de curs i que no es pot examinar els alumnes en una llengua diferent de la que han fet servir estudiant una matèria. L’altra via en la qual treballa el departament és guanyar temps i aconseguir que la data d’aplicació de la interlocutòria no sigui fins al 15 de juny, quan farà un mes de la presentació del recurs de cassació al Suprem i la petició de suspensió de la mesura. Si la justícia donés per bona aquesta data només quedarien cinc dies per a la finalització del curs i no afectaria pràcticament la programació de l’últim mes de curs.

Sigui com sigui, els centres afectats, un de titularitat pública i els altres quatre concertats, reconeixen que viuen una situació d’incertesa per uns requeriments que responsabilitzen directament els directors de l’aplicació del 25% de l’horari lectiu en castellà.

stats