Societat 09/12/2016

Aliança d’alcaldesses europees al Vaticà en ajut dels refugiats

Colau es declara “en plena coincidència” amb el papa Francesc

Sandra Buxaderas
3 min
Ada Colau lidera Barcelona en Comú. Repetirà l’estratègia de Pablo Iglesias a les europees.

RomaLes noves alcaldesses europees de partits progressistes o alternatius, entre les quals, la de Barcelona, Ada Colau, estan teixint una xarxa internacional de ciutats per reclamar més poder per als ajuntaments i una política més solidària de la Unió Europea envers els refugiats. Una mostra d’aquest nou focus es va poder visualitzar ahir al Vaticà, quan les alcaldesses de tres ciutats importants com són París, Barcelona i MadridAnne Hidalgo, Ada Colau i Manuela Carmena– van impulsar juntament amb la Santa Seu una trobada de 70 ciutats per reclamar una millor acollida dels refugiats que fugen de guerres com la de Síria.

A banda de l’amfitrió de la trobada, el bisbe Marcelo Sánchez de l’Acadèmia Pontifícia de Ciències Socials, a la taula presidencial de la trobada 'Els refugiats són els nostres germans' només hi havia noves líders municipals, com també és el cas de Virginia Raggi, al govern de Roma des d’aquest juliol. Totes elles van aprofitar l’ocasió per criticar sense embuts els murs que Europa ha bastit per evitar l’entrada dels refugiats. Com destacava Colau, “la UE va néixer per combatre el feixisme i el racisme” i ara la crisi dels refugiats mostra com “el que està en perill és la mateixa Europa”. “Cal pensar que a la UE està arribant una petitíssima minoria de persones que sol·liciten refugi. La majoria es queden als països veïns. Al Líban una tercera part de la població, més d’un milió de persones, són refugiades. A Europa, en canvi, només representen un 0,2% de la població. És immoral i, a més, és mentida parlar d’una invasió de refugiats”, va indignar-se l’alcaldessa de Barcelona.

Carmena va intervenir per explicar que moltes ciutats s’estan bolcant per oferir ajuda, però xoquen amb els governs estatals com el del PP, que només ha acollit a 600 dels 17.500 refugiats a que es va comprometre. A més, els impedeix trobar una feina. Les ciutats, va reclamar Carmena, “han de poder atorgar un permís de treball, ni que sigui temporal” a aquestes persones.

Connexió amb Roma

Colau es va reunir a banda de la trobada amb Raggi. L’alcadessa de Roma va mostrar “molt d’interès en la nova xarxa de ciutats solidàries impulsada per Barcelona juntament amb Berlín, Atenes i Amsterdam” per tractar de redistribuir-se els refugiats, va assegurar Colau en una atenció posterior als mitjans. “Està passant com feia anys que no es veia, que molts alcaldes i alcaldesses estan adquirint protagonisme en la política europea” perquè “hi ha una crisi de la governança basada només en els estats nació”, va afegir. “Vivim en un món global on grans reptes i contradiccions es concreten a les grans ciutats i àrees metropolitanes, i les ciutats estem cridades a tenir molt més pes en els mecanismes de presa de decisió i en la gestió dels recursos, perquè així podrem donar més bona resposta a les exigències de la ciutadania”, va insistir. Colau va esmentar també el cas de l’alcaldessa de Colònia, Henriette Reker, que va sofrir una agressió per haver dit que volia acollir refugiats i que ahir també era a Roma “perquè no l’ha vençut la por”.

Un dia abans de l’audiència que el pontífex té prevista amb els alcaldes participants a la trobada, Colau va assegura estar “en plena coincidència” amb el papa Francesc en la crida per ajudar els refugiats. “Crec que ha estat una de les veus internacionals que s’ha compromès molt clarament dient que no hi ha excuses davant la defensa de la vida humana”, va afirmar, tot recordant que Francesc “ha anat més enllà, i ha denunciat que hi ha causes econòmiques rere d’aquesta discriminació que estan lligades a un sistema econòmic que genera desigualtat i injustícia, i que després és focus de polítiques racistes” a l’Europa d’avui.

stats