SALUT
Societat 25/04/2016

Descens històric en el nombre de casos de malària

La mortalitat per paludisme al món es redueix un 60% entre el 2000 i el 2016

Mònica L. Ferrado
3 min
Un equip de sanitàries treballant en la lluita contra la malària a Moçambic.

BarcelonaLa croada contra la malària va per bon camí: la mortalitat al món s’ha reduït un 60% entre l’any 2000 i el 2016, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Gràcies a molts esforços, s’han pogut evitar 6,2 milions de morts, i en 57 països fins i tot s’ha reduït un 75% la incidència de la malaltia, de manera que es compleix així l’objectiu marcat per l’OMS per al 2015. Però hi ha una regió africana històricament castigada per la malaltia on aquest percentatge s’ha superat amb escreix. És Magude, un districte de Maputo, al sud de Moçambic, amb prop de 60.000 habitants. Allà el paludisme ha disminuït un 90% i ara mateix hi ha poc més de 280 casos anotats a l’exhaustiu registre de vigilància epidemiològica implantat pels responsables del projecte que ha fet possible aquest gran èxit, MALTEM, un programa pilot dirigit des de Barcelona per ISGlobal en estreta col·laboració amb el Centre de Recerca en Salut de Manhiça (CISM) i el ministeri de Salut de Moçambic, entre altres socis.

Després d’un any d’intervencions calculades al mil·límetre, estan molt a prop d’eliminar el paludisme. Si ho aconsegueixen, es convertiran en el model que l’OMS utilitzarà per implantar estratègies i recomanacions per eliminar la malaltia al món sencer. El projecte MALTEM, finançat per l’Obra Social La Caixa i la Fundació Bill i Melinda Gates, fa un any que està en marxa. El primer que es va fer va ser un cens exhaustiu de Magude, una zona rural dispersa, on no se sabia amb exactitud quanta gent vivia ni on. Sobre el terreny, es van inspeccionar totes les cases, una per una. Moltes estan fetes de canya i fang, amb racons on es pot amagar i criar el mosquit Anopheles, que transmet el paràsit de la malaltia, el Plasmodium falciparum. També es va revisar si les famílies feien servir mosquiteres als llits per protegir-se de les picades. El mosquit dorm de dia i ataca de nit.

Així mateix, es van prendre mostres de sang d’adults i nens per fer una estimació sobre quantes persones podien ser portadores del paràsit. Es pot ser portador i no manifestar la malaltia. Si a un portador el pica el mosquit, es transmetrà el paràsit amb la següent picada.

Medicaments per a tothom

El desplegament més gran ha sigut l’administració massiva de medicació als més de 50.000 habitants del districte per eliminar el paràsit de qualsevol portador. Un autèntic exèrcit de 400 persones han repartit les pastilles a peu, en bicicleta o en camionetes. Aquests treballadors locals els han estat formant personal d’ISGlobal, la majoria vinculats al CISM, un centre de recerca creat fa 20 anys per Pedro Alonso (creador d’ISGlobal, i ara responsable del programa d’eliminació de la malària a l’OMS). Un dels màxims reptes del projecte ha sigut que cadascuna de les persones del districte seguís la medicació fil per randa, i eliminar la desconfiança d’alguns que sospitaven que hi hagués alguna altra intenció amagada darrere d’aquella pastilla. Els responsables de MALTEM han fet també una gran campanya d’informació i conscienciació implicant els líders comunitaris.

Els responsables del projecte es mostren molt satisfets davant els bons resultats: “De gener a març del 2015 teníem 3.620 casos de malària confirmats i aquest any se n’han registrat només 286”, explica Francisco Saute, director de MALTEM. “A partir d’ara, farem repartiments de medicaments focalitzats a les zones on es detecten aquests casos, i seguirem i tractarem el cercle pròxim de cada cas que es diagnostiqui”, explica Saute. L’objectiu és no tenir cap cas de malària indígena el 2017. Controlar els casos importats serà un altre dels reptes. En aquesta zona hi ha canya de sucre, plantacions i una fàbrica on hi ha treballadors temporals que vénen d’altres indrets. El 2017 el projecte s’estendrà a tota la província de Maputo, i s’intensificarà així el setge a la malaltia.

El projecte ha coincidit amb un període de sequera inusual a causa del Niño, que ha contribuït també a reduir la població dels mosquits que transmeten la malària. Per evitar reservoris de l’insecte i que revifi amb les pluges de l’estiu que ve (l’hivern europeu) cal augmentar la pressió amb noves tandes de fumigació, conclou Saute.

stats