RELIGIÓ
Societat 18/08/2013

El cardenal Sistach demana als laics cristians que creïn una economia del bé comú

El cardenal arquebisbe de Barcelona recorda en la seva carta dominical que els laics cristians estan cridats a seguir la doctrina social de l'Església

Efe
2 min

BarcelonaEl cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha demanat aquest diumenge als laics cristians que prenguin les regnes per crear una nova "economia del bé comú".

En la carta dominical que publiquen el diumenge les fulles parroquials de la seva arxidiòcesi, titulada 'Cristians al mig de la crisi', el cardenal recorda que "són moltes les persones que intenten trobar una sortida a la crisi en la qual estem immersos" i assegura que "en aquesta tasca tenen una missió especial els laics cristians".

Segons Martínez Sistach, els laics cristians estan cridats a seguir la doctrina social de l'Església.

El prelat recorda que ja Joan Pau II va dir que "els socialismes tracten els éssers humans com a instruments de producció i no com a persones subjectes del treball. D'altra banda, els mercantilismes els tracten com una mercaderia subjecta al mercat de l'oferta i la demanda".

"Ara, el papa Francesc, tan sensible als problemes socials, des de la seva experiència llatinoamericana, diu que una de les causes de la crisi està en una visió economicista de la societat, que busca el benefici egoista fora dels paràmetres de la justícia social", escriu Sistach.

El purpurat indica que molts laics cristians demanen "un sistema econòmic alternatiu complet que deixi enrere tant les experiències de l'economia planificada comunista com els excessos del capitalisme financer fora de tota regulació".

"La doctrina social de l'Església i les experiències dels moviments d'inspiració cristiana em sembla que ofereixen uns camins vàlids per superar la crisi", agrega l'arquebisbe.

Martínez Sistach advoca pels valors de la gratuïtat, la subsidiarietat, la solidaritat, "la necessitat de posar a la persona al centre dels sistemes i de buscar una autoritat política mundial i, en especial, la necessitat d'una economia del bé comú, tan urgent en el context actual".

"Em sembla que aquesta és l'hora de la creativitat per part dels laics cristians presents en el nostre món i coneixedors de la complexitat dels seus mecanismes", conclou Lluís Martínez Sistach

stats