Societat 03/10/2011

El forat de la capa d'ozó sobre el pol Nord ja és tan gran com 5 vegades Alemanya

Per primer cop, és de la mateixa mida que el de la zona antàrtica. A causa d'un fred extrem, s'ha desplaçat durant 15 dies sobre zones habitades de Rússia i Europa de l'Est

Agències
2 min
Reproducció del forat de la capa d'ozó sobre el Pol Nord

BarcelonaEl fred extrem que fa al pol Sud és un factor determinant perquè el forat de la capa d'ozó en aquella zona sigui més gros que l'altre gran forat, el que hi ha al pol Nord. Tot i això, aquesta situació ha canviat. Actualment, i després d'un hivern més fred de l'habitual a la zona àrtica, el forat de la capa d'ozó ha augmentat la seva mida. Concretament, ja és com 5 vegades Alemanya, però aquest no és l'únic problema.

Durant uns dies de fred extrem, aquest forat en la nostra capa protectora natural d'ozó es va desplaçar i va situar-se a sobre de regions poblades de Rússia, Europa de l'Est i Mongòlia. Aquest fet és especialment perjudicial si coneixem les conseqüències que això pot provocar en la salut de les persones. L'absència de capa d'ozó, o el seu debilitament, fa que hi hagi una major entrada de rajos ultraviolats a l'atmosfera, cosa que pot provocar càncer a la pell o cataractes. D'altra banda, aquest rajos ultraviolats també poden danyar seriosament la vegetació i els animals.

Observacions de satèl·lits efectuades entre l'hivern de 2010 i la primavera de 2011 (les èpoques de més agressió a la capa d'ozó) mostren que ha sofert una enorme perforació a una altura compresa entre 15 i 23 quilòmetres. La pèrdua més important –més del 80%– és la registrada entre els 18 i els 20 quilòmetres d'altura.

"Per primera vegada, la disminució va ser suficient perquè es pogués parlar raonablement de forat a la capa d'ozó a l'Àrtic", valora l'estudi publicat aquest passat diumenge a la revista britànica Nature. "La destrucció de l'ozó va començar al gener, després es va accelerar fins al punt que les concentracions d'ozó a la regió del vòrtex polar van ser inferiors que les de l'any anterior", agrega el text. Concretament, Gloria Manney, del Jet Propulsion Laboratory de California (Estats Units), explica que "durant 27 dies de març i alguns d'abril, els nivells d'ozó van ser especialment baixos en una superfície de més de més de dos milions de quilòmetres quadrats".

stats