Societat 27/12/2011

El 70% dels residents es beneficiaran de l'àrea verda gratuïta a Barcelona a partir del gener

Aquesta bonificació s'aplica a les persones que no han acumulat multes en l'últim any i el distintiu que s'havia de col·locar al vehicle se substituirà per una nova targeta amb xip

Maria Ortega
2 min

BarcelonaA partir de l'1 de gener, i tal com es va aprovar en les ordenances fiscals de Barcelona per al 2012, l'àrea verda passarà a ser gratuïta per a aquells residents que no hagin acumulat cap multa en el darrer any (entre l'octubre del 2010 i el setembre del 2011). El 70% dels residents es beneficiaran d'aquesta gratuïtat que, d'altra banda, va associada a un altre canvi: el distintiu que s'havia de col·locar a l'interior del vehicle i que es renovava anualment deixarà pas a una nova targeta amb un xip que servirà per identificar els usuaris. Amb aquesta gratuïtat, que contrasta amb augments de preu com el del transport públic, les arques municipals deixaran d'ingressar entre 400.000 i 700.00 euros. Però segons la tinent d'alcalde de l'àmbit econòmic, Sònia Recasens, "no és una mesura per afavorir el transport privat", sinó una ajuda "en moments de duresa econòmica".

Durant la segona quinzena de novembre, l'Ajuntament de Barcelona va enviar als domicilis dels residents la carta amb la corresponent targeta, que és la que s'haurà d'introduir al parquímetre per verificar que no es tenen multes. Amb aquesta targeta –en total se n'han enviat 220.000– l'usuari podrà treure els tiquets per al període escollit (màxim 5 dies hàbils) i amb la tarifa corresponent i deixar-lo visible al vehicle. Un dels avantatges d'aquest nou sistema és, segons ha remarcat Recasens, que els residents tindran una sola targeta amb independència del número de vehicle de què disposin. "Guanyem en agilitat", ha explicat. Des del 30 de desembre ja es podran treure els nous tiquets d'aparcament, però entraran en funcionament el 2 de gener.

Les noves ordenances fiscals també inclouen, d'altra banda, un augment del preu de la zona blava A (del 3,31%) i B (del 4,17%), que són les corresponents a les zones més cèntriques de la ciutat, mentre que les tarifes de les que se situen en barris més perifèrics (les zones C i D) quedaran congelades. El preu de l'àrea verda per a no residents pujarà un 2,04% a les zones més cèntriques i un 2,61 a la zona B. Així, aparcar en zones verdes mixtes (no exclusives per a residents) costarà 3 euros l'hora en les zones més cèntriques, mentre que el preu a l'àrea blava, també en les zones A, serà de 2,50 euros, més barat per afavorir que els conductors, si poden escollir, no ocupin places dels residents.

stats