CARA A CARA
Diumenge 22/06/2014

Cara a cara entre Sandra Fortado i Toni Escudé

Toni Escudé, especialista en arquitectura sostenible, ha col·laborat amb el nou certamen de música i consciència Jiwapop, impulsat per Sandra Fortado i Tony Tes i que es fa del 27 al 29 de juny a Montcada i Reixac Toni Escudé Sandra Fortado

Coordina: BORJA DUÑÓ
3 min
Sandra Fortado Entrevista Toni Escudé Entrevista

| Il·lustració: DanideQuè és l’arquitectura sostenible?

L’arquitectura sostenible és una manera de concebre el disseny arquitectònic de manera més humana i racional, buscant optimitzar els recursos naturals i els sistemes d’edificació de manera que es minimitzi l’impacte ambiental dels edificis sobre el medi ambient i els seus habitants.

I la bioconstrucció?

La bioconstrucció, o la biologia de la construcció i de l’hàbitat, estudia les relacions globals de l’ésser humà amb el seu entorn edificat, residencial i laboral. La bioconstrucció considera tota edificació com un organisme viu i es defineix com l’estudi de la interrelació holística entre humans i el medi on viuen.

Per què cal aplicar criteris de bioconstrucció als edificis?

Les ciències naturals han descobert que tot ésser viu és producte del seu entorn, marcat tant per l’ambient immediat (habitatge, espai circumdant) com pel mitjà més ampli (clima, atmosfera, cosmos).

Qui sou i què és Arquitectura Ambiental?

Arquitectura Ambiental està format per un grup de professionals que promou la sostenibilitat en el marc de l’arquitectura, i que tenim com a desafiament aconseguir una arquitectura biohabitable, lliure d’emissions de carboni i energèticament eficient.

¿Ens pots dir alguns projectes que ja hàgiu realitzat?

Entre d’altres, podríem destacar la consultoria ambiental per l’obtenció del segell internacional LEED de la seu de 3M i una consultoria ambiental per a un projecte d’un parc logístic a Buenos Aires, o diversos projectes d’habitatges sostenibles i de rehabilitacions energètiques per a habitatges unifamiliars.

Quins projectes esteu fent actualment?

La rehabilitació energètica del Club de Golf de Fontanals, a Puigcerdà, en un edifici molt singular projecte de l’Enric Miralles; la gestió energètica de l’empresa de venda online Privalia, o la consultoria ambiental per al despatx PmMt, especialitzat en arquitectura hospitalària arreu del món.

I el futur, com el veieu?

Amb molt i molt d’esforç, persistència i feina. Pensem que el millor remei contra la crisi és creure en el que fas i esforçar-te el triple per aconseguir-ho.

I per què us heu implicat en el Festival Jiwapop?

Dins de la nostra missió, visió de futur i dels nostres valors com a professionals, i valent-nos d’un compromís ètic, entenem la difusió de l’arquitectura sostenible i de la bioconstrucció com una eina de transformació social i ambiental positiva.

Què és el festival Jiwapop?

És un punt de trobada per a totes aquelles persones que coneixen o vulguin conèixer altres maneres de viure conscientment, en harmonia i sintonia amb la natura, amb l’univers i amb tot el que ens envolta. Una filosofia, un petit moviment o canvi, que volem que sigui un referent per aconseguir un món millor.

D’on va sorgir la idea?

Del grup de pop Suniverst (del qual formem part el Tony Tes i jo) i de les nostres parelles. Després de rebre negatives de discogràfiques, vam muntar la nostra i vam gravar un disc: Camino hacia la 4ª dimensión. Les lletres parlen de creixement personal i despertar de consciència, així que vam decidir plasmar aquesta filosofia de viure en un petit festival. En un principi, la idea era una petita fira amb algun grup de renom, mai ens havíem imaginat que arribés a ser tan gran.

Què podrem trobar al festival?

El festival està dividit en dues zones: Jiwa i Pop. L’espai Jiwa, amb entrada gratuïta, és una fira amb unes 200 carpes amb productes d’artesania, teràpies alternatives, menjar bio, etc. També hi haurà jornades d’educació alternativa, de bioconstrucció, tallers gratuïts i conferències i tallers de 3 € a 20 € en el cas d’Alejandro Jodorowsky. A més, hi haurà un petit escenari amb actuacions i un servei de ludoteca per a nens i nenes de 3 a 10 anys. A l’espai Pop hi haurà concerts de les 20 h fins a les 5 h de la matinada.

Quins són els grups que hi actuaran?

Divendres, Suniverst, Fangoria, Izal, Love of Lesbian i Madness. Dissabte, Gerard Quintana, Els Amics de les Arts, Macaco, La Pegatina i, per acabar, un concert dirigit per Marc Parrot en benefici de Pallapupas. Bona música, amb noms coneguts que comparteixen la nostra filosofia.

Per què és solidari i sostenible?

Solidari perquè part dels beneficis aniran a parar a Pallapupas, una ONG que treballa als hospitals amb nens i adults amb malalties de llarga durada, i a l’Unicef. Sostenible perquè promou el transport públic, ja que Montcada es el poble més ben comunicat d’Europa (amb cinc estacions de tren, nit bus, metro, dues nacionals) i es pot compartir cotxe a través de la nostra web. A un any vista, compensarem el CO generat els tres dies de festival amb una plantada d’arbres. Tindrem un got reutilitzable, potència de llum reduïda a l’escenari principal, recollida selectiva i un petit escenari amb energia solar.

Com vau aconseguir els grups que teniu?

A partir de casualitats i de gent que creia en el nostre projecte i que ens han ajudat a fer-lo realitat.

stats