L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Illa fa nosa a Junts'

A Junts no se li ha posat gens bé aquest protagonisme d’Illa perquè creuen que li dona a Sánchez una visió de la situació política a Catalunya molt desafinada

Aquest matí hi ha hagut un incendi en la negociació entre el PSOE i Junts a causa de Salvador Illa.

Tot va començar ahir a la tarda. 

Illa va anar a Madrid i va rebre de Pedro Sánchez un encàrrec. Quin? En paraules d’Illa aquest matí a Catalunya Ràdio, ell podrà fer "aportacions" a les negociacions de la investidura en "els assumptes que facin referència" a Catalunya. És una descripció gens concreta de les seves funcions, però és evident que el PSC, clar guanyador de les eleccions del juliol, ha reclamat una quota de protagonisme per al seu primer secretari, que aspira a ser president de la Generalitat. 

I on és l’incendi? Vegin el missatge matinal de Jordi Turull a X: “Trobo que això de donar protagonisme a qui va enganyar Junts el dia abans del pacte de la vergonya a Barcelona per impedir que Trias en fos alcalde és una manera molt estranya de demostrar que són de fiar”.

I un quart més tard, en un missatge semblant, Puigdemont mateix diu que Illa “no podrà ser mai un interlocutor vàlid per generar confiança”.

Com que els partits guarden moltes factures als calaixos, a Junts recorden que Illa va ser darrere el pacte per posar Collboni d’alcalde amb els vots dels comuns i el PP, igual que no volen veure Iceta pel mig, de qui recorden el seu suport fervorós al 155 i les seves actuacions al Parlament el 2017.

A veure, Illa, a qui semblava que el futur li reservava el conegut paper de socialista català que arriba a ministre a Espanya però amb una discreta quota de protagonisme, va acabar fent-se un nom i una reputació com a ministre de Sanitat amb la pandèmia. Sánchez el veu com un actiu. I sobretot com un actiu de moderació davant dels votants, catalans i espanyols, en el sentit tranquil·litzador de dir que en unes converses on hi ha Illa els socialistes segur que no sortiran de la recta via constitucional. Sense anar més lluny, no fa ni un any que Illa, quan el PSOE i Esquerra negociaven la desaparició del delicte de sedició, va dir: “No es despenalitzen les conductes típiques del 2017. Segueix vigent el delicte de rebel·lió i l’article 11 de la Constitució. La sedició es dirà de manera diferent. Es crea un tipus penal nou amb penes homologades als països europeus”. I, atenció: “Res d'amnistia i res de despenalització”. 

Ara haurà de defensar l’amnistia, perquè si no, no hi ha acord amb Sánchez, però tothom sap on era Illa. 

A Junts no se li ha posat gens bé aquest protagonisme d’Illa perquè creuen que li dona a Sánchez una visió de la situació política a Catalunya molt desafinada. 

Però més enllà de ser l'incendi del matí, anem al moll de l’os: quin impacte tindrà en les negociacions? Mirin, si les negociacions fracassen no serà per Illa. A banda de com ha de ser l’amnistia, a quines persones i delictes ha d’afectar, hi ha encara qüestions no resoltes, com la del mediador de les converses, un punt al qual Puigdemont personalment dona molta importància. Ell vol que sigui un mediador internacional. El PSOE no ho vol de cap manera (per allò que és un conflicte intern d’Espanya), i està per veure com acabarà tot plegat, i si en comptes d’un mediador acaba sent un grup independent que en faci un seguiment extern. 

Avui el PSOE i Junts han ensopegat, però aquest titular pertany al minut i resultat, no al resultat final del partit.

Bon dia.

stats