L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Ponsatí, detenció il·legal'

Després d’aquestes trepidants 24 hores, totes les mirades tornen sobre el president Puigdemont. La seva línia de defensa va guanyar ahir una línia més: la detenció d’una eurodiputada amb immunitat demostra que la justícia espanyola no respecta els drets fonamentals

La imatge de portada de l’ARA és d’aquesta nit passada, a les 11 tocades: Clara Ponsatí surt en llibertat de la Ciutat de la Justícia, després que el jutge li hagi notificat que se l’espera a Madrid el dia 24 d’abril per declarar davant el jutge Pablo Llarena.

I aquesta nit ha dormit poc, Clara Ponsatí, perquè a les 6 ja era a l’aeroport del Prat per agafar un vol que li permetés ser a Brussel·les aquesta tarda, a les 3, en què té ple de Parlament Europeu.

L’entorn de l’eurodiputada ja ha fet córrer que el 24 d’abril no pensa anar a Madrid. Ara just fa un any va dir-nos, en una entrevista, que era el moment de la resistència de la confrontació i ahir va afirmar: “No he vingut a fer un pacte amb l’Estat sinó a denunciar la vulneració sistemàtica dels nostres drets”.

Aleshores, a què ha vingut? A posar en evidència l’estat espanyol. A fer que tothom vegi (i a més a més, en directe) que l’estat espanyol no respecta la immunitat d’una eurodiputada. A veure, Ponsatí té una ordre de detenció vigent a Espanya. I Llarena argumenta que la immunitat no és aplicable al cas perquè el processament és anterior a haver estat escollida eurodiputada; és a dir, que com que el delicte seria del 2017 i va ser oficialment confirmada al Parlament Europeu el 2020, el procediment ha de seguir el seu curs.

Òbviament, qualsevol pot entendre que una cosa és que un procediment no s’aturi perquè algú ha guanyat un escó, i l’altra que no es respecti la immunitat que li dona un escó. Per això l'advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, diu que la detenció és il·legal. Perquè la immunitat impedeix la privació de llibertat. Si la vols detenir li has de demanar al Parlament Europeu que suspengui la immunitat. Però és que, a més a més, la defensa de Ponsatí considera que Llarena no és el jutge competent per ocupar-se d’aquest cas. Llarena ha tirat pel dret i ha confirmat, un cop més, que en matèria de tractament judicial dels exiliats catalans, Espanya s’ha convertit en una autèntica excepció ibèrica.

Ponsatí va ser molt dura ahir amb el Govern, al qual va qualificar d’“eina d’ocupació espanyola”, i amb la consellera Serret, que aquest matí ha anat a judici. “Estil Ponsatí”, dura amb tothom, fins i tot amb Junts i amb el mateix Puigdemont. Això deu explicar el fred i tardà pronunciament del president Aragonès (Serret és consellera seva), que es va limitar a fer un comunicat per escrit. Aquest matí, a les portes del Palau de Justícia, a Barcelona, s’ha limitat a manifestar la seva alegria per la tornada de Ponsatí i no ha volgut entrar en discussió amb la consellera.

Però és evident que Ponsatí s’ha beneficiat de la reforma del Codi Penal que va pactar Esquerra amb el govern espanyol.

Oriol Junqueras en va treure pit: "Celebro personalment que la consellera Clara Ponsatí, membre del Govern de l’1-O, pugui tornar a Catalunya".

I és que, desaparegut el delicte de sedició, i tenint en compte que sobre Ponsatí no pesa el delicte de malversació perquè va quedar acreditat que el 2017 no es va desviar diners al referèndum des del departament d’Ensenyament, Ponsatí “només” està acusada de desobediència per haver desatès les ordres de no aprovar les lleis de desconnexió del Parlament i de desconvocar el referèndum. I per desobediència no es va a la presó. Es paga una multa i es queda inhabilitat, això sí.

La Moncloa va fer un comentari en clau de tranquil·litzar els votants espanyols: la tornada de Ponsatí demostra que la reforma del Codi Penal ha estat útil perquè els exiliats rendeixin comptes davant la justícia espanyola. 

Ponsatí ha tornat a Bèlgica i el dia 24 d’abril no pensa anar a Madrid. D’aquí al 24 d’abril és probable que el Tribunal General de la UE hagi dictat l’esperada sentència sobre la immunitat dels eurodiputats exiliats catalans. I la presidenta del Parlament Europeu haurà de dir alguna cosa de la detenció d’ahir.

En tot cas, després d’aquestes trepidants 24 hores, totes les mirades tornen sobre el president Puigdemont. El seu cas és diferent, perquè la seva acusació sí que inclou penes de presó i si vingués com Ponsatí ahir, la presó preventiva seria segura.  

Però en tot cas, la seva línia de defensa va guanyar ahir una línia més: la detenció d’una eurodiputada amb immunitat demostra que la justícia espanyola no respecta els drets fonamentals. Ara, pendents de Brussel·les.

Bon dia.

stats