El gel marí de l'Antàrtida recula lleugerament

La superfície glaçada es manté dins de les mitjanes i enguany pot haver patit els efectes d'escalfament del 'Niño'. El gel d'aquest àmbit suposa el 90% de tot el que trobem al planeta Terra

Manel Cascante
24/10/2015
2 min

BarcelonaLa NASA ha publicat els resultats de l'última anàlisi sobre l'extensió del gel a l'Àrtic després de l'estiu boreal. Ara és el torn de l'Antàrtida, que després de l'hivern austral ha assolit ja la màxima superfície anual de gel marí.

Concretament fou el dia 6 d'octubre, jornada en la qual es van mesurar 18.83 milions de quilòmetres quadrats de gel. Des que es van iniciar les mesures de l'extensió del gel amb l'ajuda de les imatges de satèl·lit, ara fa 37 anys, la d'enguany és la 16ª més elevada, un valor però una mica menor que el dels darrers tres anys, que havien estat els anys amb dades d'extensió màxima enregistrada.

Tal i com es pot comprovar en l'animació superior de la NASA, aquest 2015 va començar amb uns nivells de gel marí molt per damunt dels habituals. Posteriorment, a mitjans de juliol, va disminuir fins i tot per sota de la mitjana, per tornar-se a recuperar parcialment durant el mes de setembre. Els científics creuen que el fenomen del 'Niño', especialment potent enguany, podria ser-ne el causant.

Tot i que s'ha trencat la ratxa de creixement cal recordar que la situació a l'Antàrtida no té res a veure amb el desgel de l'Àrtic, on el gel marí perd extensió des de fa anys de forma evident a causa de l'escalfament global.

L'Antàrtida, de moment al marge del desgel

El glaciòleg català Jordi Camins, coneixedor de les glaceres alpines, també ha realitzat recentment treball de camp en aquest àmbit del Planeta. Fou durant el mes de gener, justament en el moment en el qual l'extensió anual de gel era menor després de l'estiu austral.

Pendent encara de rebre dades oficials de temperatures continentals i marines conclou que, en base a les observacions visuals, "el gel glacial dipositat damunt del continent en forma de glaceres no mostra cap signe de regressió, un fet compatible amb els resultats de temperatures estables en aquest àmbit".

Afegeix també que "les llengües de gel que s'introdueixen al mar semblen en procés de deteriorament, tot i que això no passa en el sectors on es recolzen en terra ferma". Esmenta que aquest fet seria concordant amb un resultat d'increment de la temperatura de l'aigua del mar.

Finalment, Camins conclou que "si això es confirmés, voldria dir que l'aigua del mar s'està escalfant però que el continent encara no s'ha vist seriosament afectat per l'increment de temperatures".

stats