Meteo 20/09/2015

El quart any amb menys gel marí a l'Àrtic

El 2015 ha estat el quart amb una superfície menor de gel a finals d'estiu des que se'n prenen dades a finals dels anys setanta

Manel Cascante
1 min

BarcelonaAl llarg de l'estiu el gel de l'Àrtic es va fonent de forma gradual fins que assoleix la superfície mínima a les acaballes de l'estació. Segons l'anàlisi preliminar de les dades de satèl·lit per part de la NASA i NSIDC, el dia 11 de setembre va assolir una extensió mínima de 4,41 milions de quilòmetres quadrats, un valor 1,81 milions de quilòmetres quadrats menor que la superfície mitjana del període 1981-2010.

Des de finals dels anys setanta que aquesta superfície ha anat minvant a causa de l' increment de les temperatures. Segons la NASA enguany l'extensió de gel és la quarta més baixa des que s'obtenen imatges des de l'espai, l'any 1979.

La disminució de l'extensió gel marí s'ha anat accelerant des de l'any 1996. Els 10 anys amb menys superfície glaçada s'han esdevingut els darrers 11 anys. L'any 2014 la superfície mínima fou de 5,03 milions de quilòmetres quadrats, i el 2012 es va anotar el valor més baix de gel mai registrat des que es prenen dades.

Enguany el gel es va fondre de forma relativament lenta durant el mes de juny, però la taxa de pèrdua de gel es va accelerar al llarg del juliol i d'agost. Segons els experts la capa de gel de l'Àrtic cada cop "es torna menys resistent i no cal tanta energia per fondre'l com abans".

A l'Antàrtic la dinàmica és molt diferent. Actualment, a les acaballes de l'hivern austral, l'extensió és molt similar a la mitjana dels darrers 35 anys.

Si voleu saber-ne més podeu consultar la pàgina oficial de la NASA

stats