TERRA -NO SOMNIS-
Camp de Tarragona 13/11/2019

El batec del Priorat antic

Ruth Troyano Puig
2 min
La nova ruta parteix de Cornudella i inclou Siurana, Poboleda i Escaladei, a la imatge.

Www.ruthtroyano.cat“La ruta us portarà del castell de Siurana fins al monestir d’Escaladei a través d’un paisatge únic i enigmàtic. Camí de vinyes i aromes d’un mediterrani incomparable”. Dos baluards són l’enllaç físic i emocional d’un viatge pel Priorat antic que la iniciativa privada s’ha conjurat a fer visible. Seguint els models francès i nord-americà de les wine routes, però amb la dimensió justa que li pertoca a un territori auster i menut com el Priorat, l’oferta patrimonial, paisatgística, gastronòmica, vinícola i hostalera del nord de la comarca es relliga i es mostra al turista, especialment l’internacional. Ho recull un catàleg en tres idiomes, però en els propers mesos naixerà l’espai web per donar veu al trajecte: “Podreu visitar cellers emblemàtics i acostar-vos als misteris dels grans vins del Priorat, fruit d’una tradició ancestral i una viticultura heroica. El Priorat antic i llegendari gaudeix d’una innovadora i distingida oferta gastronòmica on us sorprendran receptes i maridatges singulars”.

Blai Rosés, responsable de comunicació de Perinet i un dels promotors de la iniciativa, diu que el disseny qualitativament selectiu de la ruta posa en valor la capacitat de càrrega d’un territori que ha de ser preservat: “L’experiència val el que val. I ho ha de valdre per mantenir l’equilibri amb l’entorn i amb una estructura social sostenible”. És la manera d’assegurar que el turista arribarà al Priorat amb el respecte que mereix una comarca que aspira a formar part de la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. “El silenci i el confort per a l’ànima us esperen al llarg del viatge en allotjaments pensats per connectar amb la natura i gaudir en plenitud d’un entorn inigualable”, recorda el catàleg. L’itinerari es pot fer a peu i transcorre entre vinyes velles i tastos de vins de viticultura heroica, cosa que podrà donar peu a un primer producte enoturístic, el wine and walk, però se’n desenvoluparan més. Amb bicicleta, per exemple. La ruta fuig del primer cor enoturístic que formen Falset, Gratallops, Torroja i Porrera. N’estableix un de nou, amb porta d’entrada a Cornudella de Montsant, passant per Siurana, Poboleda i Escaladei. Però, de fet, al Priorat cada camí en podria sustentar un.

L’Agència Catalana del Patrimoni i el Patronat de Turisme de Siurana fan costat a la iniciativa perquè hi veuen la possibilitat de reinterpretar els espais i consolidar-hi visites. “La idea és oferir una ruta majestuosa, distingida i elegant més que una visita, promovent el nord del Priorat com a destinació enoturística i de turisme cultural”, explica Rosés. Cellers, hotels i restaurants de gamma alta comparteixen visió: la clarividència geogràfica de l’Edat Mitjana pot seduir el visitant erudit i exigent del segle XXI.

stats