ARA

De cal Rabassó al Museu Deu

El Vendrell amaga una de les millors col·leccions d’art del Camp de Tarragona

De cal Rabassó al Museu Deu
Damià Amorós
16/11/2022
2 min

El VendrellEl titular de l’article pot generar confusió. No anirem d’un punt a cap altre, simplement veurem un edifici amb dos noms, dues funcions i una història de més d’un segle. Tot el que llegiran en aquest article passa al Vendrell, tot el que llegiran en aquest article passa a la plaça Nova. El passeig serà temporal.

En una de les façanes de la plaça, la que no té porxos, el gran edifici de cal Rabassó acull les dependències del Museu Deu, una de les millors col·leccions d’art del Camp de Tarragona proporcionada a la capital del Baix Penedès pel notari Antoni Deu i Font.

Del conjunt exterior destaquen les diverses obertures de la façana principal: les portes d’accés des de la plaça, les balconades del primer i segon nivell, la cornisa de la planta superior –amb una gran terrassa– i, finalment, el templet, un element icònic de la casa que s’ha convertit en imatge i logotip del museu. L’obra s’ha de datar de finals del segle XIX. Amb alguns elements de decoració típics de l’època, malgrat les diverses reformes que no han amagat l’esperit original.

Deixant la plaça a l’esquena, recomanem l’entrada al museu. El classicisme de la façana contrasta amb els elements més moderns dels recursos arquitectònics de la museografia del centre. La façana sembla una gran peça per on els visitants entrem a l’edifici i ens emmarca el canvi d’ubicació.

Les obres de principis dels anys 90 per instal·lar-hi el museu vendrellenc dotaven la casa d’un nivell soterrani –destinat a exposicions temporals–, espais de gestió i reserva i un jardí, un dels espais més destacats i preuats del museu, on hi ha un conjunt de Josep Cañas dedicat al rei del bosc.

Per dins, la museologia ens combina espais d’exposició de les obres col·leccionades pel notari i espais de la seva vida personal com el despatx o el dormitori. Casas, Mir, Sunyer, Meifrèn, Gimeno Arasa, Sacharoff… a les parets; talles renaixentistes i barroques, a més de Subriachs, Cañas, Rebull, Llimona, Maillol o Fenosa, sobre els suports. D’elements i objectes d’art també en trobem per sota del visitant, amb les catifes i plats de Nuremberg de la famosa, famosíssima, sala de catifes amb el terra transparent.

Una recomanació: anar a cal Rabassó i anar al Museu Deu, que no només val per a la gent del Vendrell sinó per a tots aquells que encara no han travessat mai la seva façana i caminat sobre les seves catifes.

stats