Aquests són els millors vins de la DO Tarragona d'aquest 2025
La Denominació d'Origen arriba als 80 anys "amb optimisme" però també amb reptes importants
TarragonaEnmig d'una agradable primavera, però amb el record força present de la sequera, la DO Tarragona ha entregat aquest dimecres els premis anuals del seu Concurs de Vins, i en un context força especial: aquest any se celebra el 80è aniversari de la creació de la DO Tarragona.
Aprofitant aquest aniversari tan significatiu, la cerimònia d'entrega de premis ha servit per recordar la història d'un vi que ja va seduir els romans, que el segle I dC ja el comercialitzaven a través del port de Tàrraco en direcció a Roma o Britània, tal com ha recordat Ruth Troyano, periodista experta en vi que ha conduït l'acte al Teatret del Serrallo, que el Port va cedir per a l'ocasió.
Els parlaments de les autoritats institucionals i del sector del vi han destacat “l'excel·lència” dels vins de la DO Tarragona i han assegurat que arriben als 80 anys “amb un profund optimisme”, segons les paraules de la presidenta del Consell Regulador de la DO Tarragona, Maria Rosa Blanch. Tot i les felicitacions, durant l'acte també s'han posat sobre la taula els reptes de futur de la denominació d'origen, i n'hi ha un que s'arrossega des de fa molts anys: aconseguir que els restaurants tarragonins tinguin a les cartes vins de la DO. Després de l'acte, parlant sobre aquesta problemàtica, un sommelier explicava al diari ARA que molt sovint els vins de la DO Tarragona no són a les cartes dels restaurants perquè els mateixos tarragonins no els demanen. "Són els turistes els que volen tastar els vins dels tarragonins", explicava confús.
Els premis
Sigui com sigui, l'aposta per la qualitat dels viticultors tarragonins està donant els seus fruits i els enòlegs del panell de tast de la Universitat Rovira i Virgili, que és qui puntua els vins d'aquest concurs des de fa 31 anys, ho van tenir molt difícil per escollir els premiats. Un dels primers premis, a la modalitat de vi blanc sec, va ser per al Camí de Sirga 2024, del Celler Pedrola, mentre que el primer premi al millor vi blanc aromàtic va ser per a ISHII 2024, de Cava Vives Ambròs. Una de les categories que més interès desperten és sempre el millor vi blanc 100% macabeu (el raïm estrella de la DO) i aquest any el guanyador ha estat L'Avi de la Pipa, 2023, del Celler Pallarades. Els cellers cooperatius, com cada any, també van aconseguir distincions importants. El primer premi al millor vi negre va ser per a Temptació 2023, de la Vinícola de Nulles, i el primer premi de vi de licor va ser per al Vi Ranci de Vila-Rodona, del Celler Cooperatiu de Vila-Rodona. En total es van donar 19 premis en deu categories diferents.
Els vins premiats, i molts altres vins de la DO, es podran tastar aquest cap de setmana a la Fira del Vi, que se celebra a la plaça Corsini de Tarragona. A més dels vins de 14 cellers de quatre comarques tarragonines, es podran tastar també les propostes culinàries del Mercat Central.