Un priorat de pell blanca (I)
"El Priorat és una gran terra i els blancs tenen una personalitat tan gran com els negres. És difícil de predir però potser sí que el futur serà blanc i serà bastant divers, perquè hi ha estils i perfils molt diferents, però tots són priorats, amb un mineral que el fa salí i llarg en boca i una gran capacitat d’envelliment. Quan són vells, són molt especials”. Ho diu l’enòleg Joan Sangenís, del celler Cal Pla, un dels històrics de la DOQ Priorat, amb vinyes a Porrera. Seu és un dels blancs més carismàtics de la regió, Mas d’en Compte, cupatge de garnatxa blanca, picapoll blanc i xarel·lo. Se li nota el pas per fusta, però és un clàssic que els sommeliers amb visió atresoren. “Els blancs tenen ànima de negre, són intensos, singulars i molt gastronòmics. Al Priorat tenim blancs fins, elaborats a foc lent: els criem amb inox, botes, àmfora... L’embotellem al cap de 10 mesos i el vi va guanyant i guanyant”, comenta l’enòleg Albert Jané, amb celler a la Vilella Alta, mentre serveix dues anyades de Ritme, la 2016 i la 2023, un monovarietal de vinyes velles i “boniques” –ho diu a l’etiqueta– de garnatxa blanca sobre llicorella. Amb els anys, el vi assoleix una maduresa elegant, profunda i equilibrada. “La carinyena blanca fa somriure el Rocafosca 2024, li dona frescor al cupatge amb garnatxa blanca”, matisa Gisela Mira, responsable comercial de Costers del Priorat, al Molar. “Abans l’elaboràvem amb pedro ximenes, però la carinyena blanca fa el vi més vibrant. Preveiem que hi haurà un boom al Priorat ara que la normativa l’empara”, afirma. “Hi ha poca vinya vella de varietats blanques, però se n’han plantat moltes en els últims anys perquè sabem que el vi és molt bo i el catàleg de varietats permeses, ampli”, constata Meritxell Pallejà, viticultora i enòloga a Gratallops.
El 2019 va néixer Nita Blanc, amb garnatxa blanca, chenin i viogner. “Hem construït un priorat que potser no és el que demana el mercat però tenim una cosa exclusiva entre mans que hem de conservar i oferir a qui ho vulgui. Som una DOQ de categoria que no es pot vendre a les modes. Hem treballat molt per mostrar els vins poble a poble, finca a finca, per comprendre la grandesa d’una regió i no les marques. Els vins tenen un valor molt alt al Priorat, ha costat molt arribar on som. I encara ens falten més hectàrees i que s’hi aboquin més recursos”, reclama. A Vil·lusionistes, a la Vilella Baixa, dos dels vuit vins que elaboren són blancs: Equànim és un brisat de garnatxa blanca i macabeu. Sergi Siuraneta cuida les vinyes: “Hi ha lloc, si hi ha ganes; hi ha molt de lloc al Priorat per seguir plantant. Tant de bo vingués més gent i tinguéssim un ecosistema més equilibrat entre vinya i bosc”.