Cultura

Tàpies torna a Valls

El museu de la capital de l'Alt Camp exposa una vintena d'escultures de bronze de l'artista

2 min
'Butaca', una de les escultures de bronze d'Antoni Tàpies que es poden visitar al Museu de Valls

VallsFeia molts anys que el Museu de Valls somiava en poder exposar les escultures que Antoni Tàpies va crear a la capital de l'Alt Camp i, des de divendres, el somni s'ha fet realitat. L’exposició Antoni Tàpies. Bronzes intervinguts (1987-1989) mostra una vintena d'escultures de bronze fetes per l'artista català, la major part de les quals creades a Fundición Artística Vilà, a Valls. Les obres, que es poden visitar fins al 30 de juny, procedeixen de la Fundació Tàpies, del galerista Carles Taché i de col·leccionistes particulars. La mostra, que ha estat comissariada per la crítica d’art Conxita Oliver i el director del Museu de Valls, Jordi París, és una de les moltes que es podran veure aquest any per tot Catalunya amb motiu de l'Any Tàpies, que han impulsat la Generalitat i la Fundació Antoni Tàpies.

"Fa vint anys ja vam intentar oferir una mostra monogràfica d'Antoni Tàpies, però va ser impossible", explica París, orgullós d'haver-ho aconseguit aquest cop. Tàpies tenia molta relació amb el vallenc Francesc Català Roca, que el va fotografiar des dels anys quaranta fins als noranta. Algunes d'aquestes imatges també es poden veure a l'exposició.

El gran valor de la mostra, però, són les escultures de bronze que, des de desembre de 1987, no s'havien tornat a mostrar totes juntes. Entre elles destaquen ButacaMatalàsLlibre I o Crani 376. Totes es van fondre a la foneria Vilà, on també venien a treballar altres escultors com Josep M. Subirachs o Apel·les Fenosa. La majoria d'artistes feien l'escultura al seu estudi i després la fonien a la foneria. Però la tècnica de Tàpies era una altra. "Tàpies treballava de tal manera que si volia fer una butaca, partia d'una butaca real. Va agafar una butaca, la va portar fins a la foneria i allà en va treure un motlle. I és sobre aquest motlle que després intervé", explica París. Cobria les peces amb cera i les retocava. Després d'aquest procés les fonia. Aquesta mostra coincideix en el temps amb la presentació del tapís Etiqueta rogenca, 1971, d’Antoni Tàpies i Josep Royo, que s'exposa al Museu d’Art Modern de Tarragona, també amb motiu de l'Any Tàpies.

Castells amb realitat virtual

També a Valls, aquest dimarts s'ha presentat una novetat del Museu Casteller. Es tracta d'unes ulleres de realitat virtual amb imatges d'alta resolució a 360 graus que ajudaran a viure les sensacions de formar part de la pinya d'un castell, veure com s'enfila o situar-se per sobre del pom de dalt quan l'enxaneta fa l'aleta. Les ulleres, que es diuen Enxaneta 360, es podran fer servir a partir del 22 de març. Les imatges són dels 4 de 9 sense folre de l’última diada de Santa Úrsula, dos dels castells de gamma extra descarregats per les colles Joves i Vella de Valls.

stats