GASTRONOMIA
Camp de tarragona 22/01/2020

Valls dona diumenge el tret de sortida a la temporada de calçotades

Ara
2 min
Desenes de milers de persones es reuneixen a Valls per viure la festa.

VallsAquest diumenge se celebrarà a Valls la 39a edició de la Gran Festa de la Calçotada, una festa gastronòmica popular molt viscuda al centre de la capital de l’Alt Camp, “ciutat d’origen de la calçotada”, que celebra un dels menjars més típics i coneguts de Catalunya. Al voltant d’una taula calçotaire es viu un ambient de diàleg, d’amistat i de festa.

Si bé la calçotada és una tradició ancestral (a Valls fa més de 120 anys que se’n fan), amb la Gran Festa de la Calçotada, iniciada l’any 1982 i que se celebra cada any l’últim diumenge de gener, s’ha aconseguit casar els carrers i places de la ciutat vella amb la fumera blanca i l’olor dolceta de les cuites dels calçots, ja que es couen i es tasten a la plaça de l’Oli, al punt neuràlgic del centre històric de la capital de l’Alt Camp.

Aquest any, el diumenge 26 de gener Valls viurà la Gran Festa de la Calçotada 2020. A partir de les deu del matí, els carrers i les places de Valls seran escenari d’una gran varietat d’actes: els mercats de la calçotada, la cercavila de la calçotada amb la participació de grallers, gegants... Tot això conferirà animació i ambient de festa a la ciutat. A la plaça de l’Oli es faran les demostracions de coure calçots; a la plaça del Blat, el 33è Concurs de Cultivadors de Calçots i el 29è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica salsa.

A partir de la una del migdia, a les places de l’Oli i de la Zeta hi haurà la degustació popular de la calçotada per a qui ho desitgi. També hi haurà graelles preparades per a qui vulgui coure a la brasa carn, llonganissa o botifarra de Valls, entre altres productes. A la mateixa hora, a la plaça del Pati es farà el 35è Concurs de Menjar Calçots, amb l’objectiu de coronar qui es mengi la màxima quantitat de calçots en un temps determinat, i altres actes. Quan comenci el concurs, les colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls faran uns pilars. Els mercats de la calçotada, l’alimentació, l’artesania o la mostra de cuina del calçot se celebraran el dissabte 25 i diumenge 26. Són dos dies en què podrà visitar tot el que té d’interès de la ciutat de Valls, a més de diverses exposicions que es presentaran durant aquestes dates.

Valls, doncs, es disposa a reviure aquest diumenge la gran festa del calçot, que ja s’ha convertit en una de les grans festes embelmàtiques de Catalunya. La ciutat de Valls obrirà els braços a tothom qui es desplaci a la capital de l’Alt Camp per viure una jornada típica, gastronòmica i popular d’exaltació de la calçotada, amb la gràcia particular de viure la festa a la ciutat d’origen del producte. És el pòrtic d’una temporada calçotaire que dura fins a finals d’abril. A Valls es fan calçotades de novembre a abril, però la Festa de la Calçotada representa l’entrada al fort de la temporada de calçotades.

stats