CARTES I MISSATGES
Opinió  /  Cartes 20/12/2016

Cartes a la Directora 20/12/2016

3 min

Agraïment al Sebastià Alzamora

Vull agrair a l’ARA, i especialment al Sebastià Alzamora, la publicació de l’article “Sí, sóc alcohòlic” el mateix dia que se celebrava La Marató de TV3. En Sebastià descriu molt bé l’impacte de l’alcoholisme, i mostra la lluita per la recuperació que molts pacients culminen amb èxit. Aquesta és la nostra experiència diària, i escrita per l’àgil ploma d’Alzamora ajudarà altres persones a mobilitzar-se.

L’alcohol és un problema amagat. Només un de cada nou alcohòlics rep tractament. Per a l’alcohòlic és difícil admetre el problema. La societat l’hi hauria de fer fàcil, però la realitat és just la contrària. L’alcoholisme està estigmatitzat en una societat que sacralitza l’alcohol i margina qui en pateix els efectes.

La Marató, que en 25 anys ha sensibilitzat els catalans sobre múltiples patologies, mai s’ha dedicat a l’alcohol o a les addiccions. Una llàstima.

Així com el testimoni d’en Sebastià serà important per a una colla de lectors que viuen de prop el problema de l’alcohol, una marató sobre l’alcoholisme tindria, segurament, un impacte gran i positiu en moltes famílies. Encara hi som a temps.

ANTONI GUAL

CAP DE LA UNITAT DE CONDUCTES ADDICTIVES. HOSPITAL CLÍNIC

Ventafocs, prepara’t per a la teva gran nit

S’acosta Cap d’Any i tots esperem ansiosos la nit, aquella nit en què vols muntar un pla espectacular amb els col·legues per rebre l’any nou amb la festa més esbojarrada que siguis capaç d’organitzar, per poder dir a tots els teus seguidors de les xarxes socials: “Ei! Mira que feliç que sóc! Tu en ta vida ho seràs tant, envejós!”

Però, ¿per què ens aferrem a la idea que ha de ser la millor nit de l’any, si sempre sol ser la més desastrosa? Després de l’afartament del sopar, qui és capaç de ballar tota la nit sense necessitat de portar deu copes de més a sobre? Per no parlar dels preus... Per què hem de pagar cinc vegades més que un dia normal per l’entrada de Cap d’Any? I a sobre per estar enllaunats com sardines! ¿Potser és que el cotilló és de marca? El guarda-roba sempre s’omple just abans que et toqui el torn. Has de fer tres hores de cua passant fred per entrar...

Però la foto per aparentar que no falti! Digues que sí! L’important és que la gent pensi que t’ho vas passar com mai, que les fotos des del sofà de casa no donen tants likes, escolta.

NÀDIA ALSINET DAMESÓN

L’AMETLLA DEL VALLÈS

On són totes les llengües de l’Estat?

Com cada any per aquestes dates, la família reial espanyola ha compartit la seva tradicional felicitació nadalenca. En la d’enguany apareixen el rei Felip i la reina Letícia, juntament amb les seves dues filles.

El que més m’ha cridat l’atenció aquest any, però, no ha sigut ni el posat natural i familiar, ni els jerseis nadalencs escollits per a l’ocasió, sinó el fet que estigui escrita en espanyol i en anglès.

He trobat aquesta elecció si més no curiosa. En un any marcat per la inestabilitat política del país i per les confrontacions entre les diferents regions, m’ha sobtat que les llengües escollides no hagin sigut totes les reconegudes oficialment per l’Estat.

Com a rei de tots els espanyols i defensor de la unitat i la pluralitat de l’Estat, ¿no hauria sigut més sensat i coherent felicitar les festes amb les diferents llengües que teòricament fan d’aquest territori un país plural i unit? Com a representant de tots els espanyols, ¿no hauria de donar exemple acceptant i compartint els seus bons desitjos nadalencs en les diferents llengües que enriqueixen Espanya?

Des de la meva humil opinió, considero que el rei ha perdut amb aquest gest una gran oportunitat per demostrar amb fets el que sempre afirma amb paraules.

JANINA VERNET

MATARÓ

stats