El robot reconvertit en arma que va abatre el franctirador de Dallas

Els agents van decidir en un intent desesperat col·locar explosius a la màquina i fer que esclatés al costat de l'atacant, que era exmilitar

Efe
2 min
Així és el robot que va abatre al franctirador de Dallas

BarcelonaEl franctirador que aquest dijous a la nit va matar cinc policies, durant una protesta contra l'abús policial, va ser abatut per un robot. És la primera vegada, segons experts i fabricants, que la policia utilitza un robot per acabar amb la vida d'una persona, ja que fins ara aquest recurs es feia servir només en zones de guerra.

Un robot reconvertit en arma en un intent desesperat per reduir l'atacant

El model del robot que va matar el franctirador, un Remotec model F-5, habitualment serveix per detectar i destruir explosius, però en el moment del tiroteig, els agents, en un intent desesperat de reduir l'atacant, van decidir donar-hi un nou propòsit: hi van col·locar explosius i el van fer esclatar al costat de l'agressor, cosa que va acabar amb la seva vida.

"Quan tots els intents de negociar amb el sospitós van fallar, i durant l'intercnavi de trets, el departament va utilitzar el robot tàctic mecànic com a últim recurs, per enviar un explosiu i salvar les vides dels agents i dels ciutadans", va explicar la policia de Dallas en el blog en què narren els avenços de la investigació.

Els agents van optar per aquest recurs insòlit després d'hores de negociacions i d'intercanvi de trets amb l'atacant, un exsoldat de l'exèrcit dels Estats Units que va tornar de l'Afganistan el 2015.

Segons la premsa local, el departament va comprar el robot fa uns anys, com a part d'un programa pel qual el Pentàgon ven equipament militar utilitzat a les forces de seguretat del país. Exèrcits de tot el món disposen de robots fabricats per al combat, inclosos els drons (avions no tripulats) armats, però el fet que la policia disposés d'un robot armat ha generat debat social sobre la militarització del cos i l'ús de tecnologia de control remot per a operacions de seguretat als Estats Units.

Precisament aquest va ser un dels debats que van sorgir durant les protestes que van desencadenar la mort del jove negre Michael Brown a mans d'un policia blanc a l'estiu del 2014.

El professor de la Universitat de Washington i expert en lleis i robòtica Ryan Calo no considera que l'ús del robot en una situació excepcional com la de Dallas obri cap qüestió legal, malgrat que l'assumpte sigui sensible. Seria diferent, afirma, si "els agents utilitzessin robots terrestres i drons en controls rutinaris, la qual cosa seria problemàtica si tinguessin força letal. Disminuiria la consciència situacional i faria més fàcil que s'escalés" la violència, afirma per a la revista 'Fortune'.

La policia de Dallas no ha donat més detalls sobre el model de robot utilitzat, ni ha aclarit si va sobreviure a l'explosió i es va poder recuperar.

stats