Internacional 07/07/2016

Protestes als EUA per dues noves morts de ciutadans negres en mans de la policia

Philando Castile (32 anys) apareix en un vídeo amb la samarreta tacada de sang encara amb vida i un agent apuntant-lo amb una pistola a Minnesota, mentre que altres gravacions evidencien com maten a trets Alton Sterling (37) a Louisiana

Ara
3 min
Protesta aquesta nit als carrers de Baton Rouge, Louisiana

BarcelonaIndignació i desesperació aquesta nit als carrers de Falcon Heights (Minnesota) i Baton Rouge (Louisiana) després de dues noves morts de ciutadans negres en mans de la policia: Philando Castile, de 32 anys, i Alton Sterling, de 37. Dos episodis que tensen encara més la relació entre la comunitat negra i les forces de seguretat dels Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La mateixa policia va confirmar que dos agents van estar involucrats en el tiroteig que aquest dimecres va matar Castile, el qual apareix agonitzant en un vídeo –gravat per qui diu ser la seva parella, Lavisha Reynolds– que ha estat penjat a les xarxes socials. Les protestes a Minnesota, de fet, van esclatar arran de la gravació, en la qual Reynolds apareix asseguda al seient del copilot d'un vehicle al costat de Castile, encara viu, al seient del conductor, però amb la samarreta (blanca) tacada de sang.

Captura del vídeo en què apareix Philando Castile apuntat per un agent de policia i amb la samarreta plena de sang

Al vídeo, Reynolds explica que Castile estava buscant la cartera per mostrar un document identificatiu a un agent i que havia avisat que portava una arma de foc perquè tenia llicència per tenir-la, una confessió davant la qual el policia li va ordenar que es posés les mans al cap. Posteriorment, segons la versió de la parella del mort, l'agent li va disparar "quatre o cinc vegades". Mentre ho explica, les imatges també mostren les mans d'un agent, visiblement nerviós, apuntant amb una pistola Castile, que roman a l'interior del vehicle en silenci, amb el cinturó de seguretat posat i amb el tors tirat cap enrere.

Investigació oficial de la mort de Sterling

Aquest succés ha tingut lloc el mateix dia en què el govern dels EUA ha anunciat que investigarà la mort d'Alton Sterling, que tenir lloc dimarts a Baton Rouge després d'un enfrontament amb dos policies blancs. L'incident, que ha encès els ànims al carrers de la capital de Louisiana, també va ser gravat en dos vídeos.

La divisió de drets civils del departament de Justícia, encarregada d'investigar crims racials, i l'FBI dirigiran la indagació, ha anunciat en una roda de premsa el governador de Louisiana, el demòcrata John Bel Edwards. "Estic seriosament preocupat, el vídeo és inquietant, com a mínim", ha destacat el governador en referència a les imatges gravades amb un telèfon mòbil, on es veu com un dels agents treu el que sembla ser una pistola i la col·loca al coll de Sterling, immobilitzat a terra.

Captura d'un dels vídeos de la mort a trets d'Alton Sterling

En aquest moment del vídeo, la càmera s'aparta de l'escena, se senten uns trets i una veu que crida: "Té una arma, una arma!". La gravació, difosa a les xarxes socials, ha provocat aquesta nit nombroses protestes a Baton Rouge, on algunes persones han bloquejat el trànsit i altres han ensenyat pancartes i cantat consignes com "sense justícia no hi ha pau" o "les vides dels negres importen".

Els Estats Units han viscut diversos moments de tensió racial des de fa més d'un any, especialment després de la mort a Ferguson (Missouri) l'agost del 2014 del jove negre desarmat Michael Brown a mans d'un agent blanc, que després va ser exonerat de tots els càrrecs.

stats