DE RERUM NATURA

Governar amb evidència científica o sense

Vladimir De Semir

Elionor Celeste, assessora sobre biomedicina i ciències forenses de l’Oficina de Política de Ciència i Tecnologia de la Casa Blanca (OSTP), va tuitar el 30 de juny: “ Science division out ”. Ella era l’última a abandonar, per decisió del president Donald Trump, aquest consell assessor que des de l’època de Richard Nixon ajudava els presidents dels Estats Units a prendre decisions basades en evidències científiques o a establir agendes de prioritats científiques i tecnològiques. Amb el president Barack Obama, aquesta divisió de ciències de la Casa Blanca tenia un personal estable de nou persones que coordinava un grup de fins a un centenar d’experts. Des de l’OSTP s’impulsaven i coordinaven importants programes en diferents àmbits científics, amb tres àrees prioritàries en l’últim mandat d’Obama: la biotecnologia, gestió de crisis tecnològiques i educació en ciències, tecnologia, matemàtiques i enginyeria.

“La impressió que això deixa és que Trump no està interessat en la ciència i que els assumptes científics són menyspreats a la Casa Blanca”, ha manifestat Vinton G. Cerf, científic computacional, considerat un dels pares d’internet i actual vicepresident de Google. “La disminució del personal científic i tecnològic a la Casa Blanca pot tenir conseqüències negatives a mitjà i llarg termini per a la investigació científica ”, ha declarat Cerf al diari The New York Times.

Cargando
No hay anuncios

Aquí no tenim problemes. El govern de l’estat espanyol té un Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació. La realitat, però, és que aquest consell pràcticament viu en l’ostracisme. Tal com ha reconegut Carmen Vela, la secretària d’estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, aquest òrgan no és consultat gairebé mai. Esclar que no cal: tots sabem que el president Rajoy té un cosí com a assessor...