I A MÉS...

L'explosió més brillant d'una supernova

1 min

Un equip internacional liderat per investigadors de la Universitat de Barcelona i de l'Institut d'Astrofísica de les Canàries descobreix que l'explosió d'una supernova de l'any 1006 és el fenomen estel·lar més brillant que mai s'ha registrat, segons publiquen a la revista Nature . La van poder observar diferents civilitzacions en diferents llocs del planeta. Més de mil anys després, els investigadors han descobert que la supernova 1006 (SN 1006) es va produir probablement com a conseqüència de la fusió de dues estrelles nanes blanques.

El registre històric més explícit, que va fer el metge i astrònom egipci Ali ibn Ridwan (988-1061), apunta que el fenomen estel·lar va ser aproximadament tres vegades més brillant que Venus o que va emetre llum en una quantitat equivalent a gairebé una quarta part de la lluentor de la Lluna.

Tal com explica la codirectora del treball, Pilar Ruiz-Lapuente, investigadora de l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) i de l'Institut de Física Fonamental (IFF-CSIC) "en el treball s'han estudiat les estrelles existents a la zona a partir de la distància i de la possible contaminació per elements de la supernova, i els resultats revelen que no hi ha cap estrella que es pugui considerar progenitora d'aquesta explosió".

L'investigador de l'IAC, i primer autor del treball, Jonay González Hernández, afegeix: "Hem fet una exploració exhaustiva a l'entorn del lloc on es va produir l'explosió de la supernova del 1006 i no hi hem trobat res, cosa que ens porta a pensar que aquest fenomen es va produir probablement per una col·lisió i fusió de dues estrelles nanes blanques de massa semblant".

stats