ENSENYAMENT

La diversitat religiosa del país arriba, finalment, a la universitat

La Càtedra Ferrater Mora organitza un màster per conèixer-la

Alba Padrós

GironaAl llarg de la seva història, la Càtedra Ferrater Mora s’ha caracteritzat sovint per l’atreviment i l’ànim d’obrir camí. Enguany ho torna a demostrar organitzant el màster Diversitat religiosa. Pensament, realitat i gestió. És el primer cop que una universitat pública catalana es planteja introduir la qüestió de la diversitat religiosa en l’oferta d’estudis. “És com si l’ensenyament públic hagués donat l’esquena a un dels fenòmens més importants de la cultura occidental”, afirma Joan Vergés Gifra, director de la Càtedra i del màster. “Potser s’entén que fos així al principi de la Transició. L’Església catòlica havia festejat amb el règim franquista, i la presència d’altres confessions pràcticament era inapreciable -afegeix-. Però tot això ha canviat molt en aquests últims quaranta anys i, en comparació amb els països normals, constitueix una anomalia. És l’hora d’abordar amb rigor acadèmic, crítica i amplitud de mires el fenomen religiós en tots els seus vessants. I és l’hora que ho faci una entitat desvinculada completament de cap Església o propòsit espiritual”.

Explicar la realitat religiosa

El títol aclareix força bé l’enfocament del màster, però el subtítol encara és més il·lustratiu. “Volem introduir l’estudiant -diu Vergés Gifra- en la fenomenologia de la religió i el pensament de les confessions presents a casa nostra, però també li expliquem quina realitat sociològica, política, jurídica tenim perquè estigui preparat per comprendre i atendre millor una part de la nostra població. En cap cas pretenem fer cap mena d’adoctrinament”. L’objectiu del màster és, doncs, oferir una formació interdisciplinària profitosa tant per a professionals del tercer sector i de les administracions públiques com per a persones encuriosides pel fenomen religiós. En aquest sentit, una part central del màster consisteix a fer pràctiques en institucions i centres on es gestiona la diversitat religiosa, però també a conèixer de primera mà de les pràctiques rituals que caracteritzen les Esglésies instal·lades al territori.

Cargando
No hay anuncios

El màster, que va començar al gener, té el suport de la Fundació La Caixa i la col·laboració expressa de la direcció general d’Afers Religiosos, es fa a través de la Fundació UdG, és coordinat per Mostafà Shaimi i aplega una part molt important dels professionals i pensadors que, des de diferents disciplines, han treballat el fet religiós. Així, podem trobar-hi noms com ara Avi Astor, Ferran Camas, Oriol Amorós, Jaume Angelats, Jordi Pigem, Montserrat Coll, Ignasi Moreta, Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Manuel del Pozo, Míriam Díez, Teresa Forcades, Daniel Gamper, Agustí Pàniker i Sílvia Planas, entre d’altres. En conjunt, hi participen una quarantena de professors d’arreu del país. El màster disposa d’un nombre molt considerable de beques íntegres o parcials.