Bàsquet - NBA

"Si a Memphis Marc Gasol és com l'alcalde, a Girona és més"

Tres aficionats completen una campanya de micromecenatge per veure com els Memphis Grizzlies retiren la samarreta del català

3 min
Marc Gasol, durant l'acte de la seva retirada

GironaMarc Gasol es convertirà el cap de setmana en el segon jugador català amb la samarreta retirada a la NBA. Els Memphis Grizzlies aprofitaran el partit contra els Philadelphia 76ers per homenatjar l'expivot al FedEx Forum. Tres aficionats gironins –Josué Juan, Guillem Recasens i Urban– no s'han volgut perdre aquest històric esdeveniment. Els impulsors del pòdcast Soterrani 35 van completar amb èxit una campanya de micromecenatge per poder-se pagar el preu del viatge.

"La idea va començar pràcticament com una broma. Abans de començar el programa, quan parlem per repassar els temes, va sorgir la idea i vaig proposar intentar fer-la realitat. Em van dir que estava boig i em van preguntar si anava borratxo, però la cosa va anar agafant forma", diu a l'ARA Juan.

Els impulsors del pòdcast 'Soterrani 35', en acció.

El restaurant de Juan, El Doll, una moderna cerveseria de Girona, va oferir algunes de les recompenses. "Hi havia des de sopars fins a coses més assequibles, com unes braves i una canya per deu euros. Tots els noms estaven relacionats amb el Marc. A més, hi havia samarretes dissenyades per l'Urban, que té una marca de roba pròpia", explica Juan.

La campanya de micromecenatge va recaptar 3.330 euros. "No ens podíem imaginar la resposta de la gent. Quan vam posar en marxa la iniciativa no pensàvem obtenir prou diners ni per a un viatge, i al final n'hem aconseguit tres. Ja teníem assumit que hi posaríem calés de la nostra butxaca", confessa.

"Com a aficionats al bàsquet i gironins que som, el Marc ens ho ha donat tot. Després de l'etapa d'Akasvayu, quan tot semblava un conte de fades, la ciutat havia entrat en una depressió. La desaparició del club va ser molt dura, però el Marc va recuperar la il·lusió sense demanar res a canvi. Si a Memphis Marc Gasol és com l'alcalde, a Girona és més", assegura. Els tres aficionats, que han aconseguit acreditació gràcies a la mediació de l'actual president del Bàsquet Girona, viatjaran divendres cap als Estats Units.

El pòdcast Soterrani 35 no para de créixer. "El vam posar en marxa quan l'equip estava a la LEB Or i encara no tenia gaire repercussió. Els aficionats no teníem on parlar dels temes que ens interessaven. La intenció era convertir-nos en un punt de trobada dels seguidors del Bàsquet Girona. Ho fem per passar-nos-ho bé, però estem flipant amb el creixement que està tenint el projecte. És una passada", diu. El programa, que es pot seguir des de diferents plataformes, s'emet cada dilluns.

Un documental especial

Els Grizzlies han estrenat aquests dies un documental d'una hora i 40 minuts (Memphis made) per posar en valor Marc Gasol i la seva vinculació amb la ciutat de Memphis. La peça audiovisual entrevista moltes de les figures que han tingut un paper clau en la trajectòria de l'exjugador català. Un dels moments més divertits és quan Gasol intenta explicar amb les seves paraules la filosofia combativa de la franquícia: "Grit and grind", que es podria traduir com "triturar i moldre". La pel·lícula també mostra el vessant més activista del Marc, com la seva vinculació amb Open Arms.

Després de jugar al Barça (2003-06) i l'Akasvayu Girona (2006-08), Gasol va fer el salt a la NBA. Els seus equips van ser els Memphis Grizzlies (2008-19), els Toronto Raptors (2019-20) i els Los Angeles Lakers (2020-21). La seva trajectòria com a jugador es completa amb el Bàsquet Girona (2021-23).

El palmarès de Marc Gasol és espectacular i inclou un anell de campió de la NBA (2018-19), títols de la Lliga Endesa (2003-04) i la FIBA Eurocup (2006-07) i diferents medalles amb la selecció espanyola, com dues d'or a la Copa del Món (2006 i 2019), dues de plata als Jocs Olímpics (2008 i 2012) i cinc a l'Eurobàsquet –dues d'or (2009 i 2011), una de plata (2007) i dues de bronze (2013 i 2017).

stats