Bàsquet
Esports Bàsquet 12/08/2018

"Com pot ser que li posin problemes a una organització que vol salvar vides?"

Marc Gasol critica les traves amb què es troben ONG com Open Arms

i
àlex Gozalbo
3 min
Marc Gasol, durant el rescat

BarcelonaDe ser un dels millors jugadors de bàsquet del món a convertir-se en voluntari d'Open Arms. Marc Gasol, pivot dels Memphis Grizzlies, va explicar dissabte la seva experiència al programa 'la Sexta Noche'. "Ser allà va permetre que tots fóssim testimonis d'una situació d'una duresa extrema. Vam arribar a la zona el dia abans i vam sentir una conversa entre un mercant i la guàrdia costanera. Vam veure tot el procés, des de la desesperació del mercant fins a gent a l'aigua que necessitava ser ajudada", va dir.

Segons el relat de l’organització humanitària, una patrullera líbia va demanar per ràdio al vaixell mercant 'Triades' que es dirigís cap a una posició pròxima on hi havia una embarcació en perill. El vaixell mercant va localitzar la pastera, un vaixell de 10 metres on viatjaven 158 immigrants, i va estar esperant durant hores l’arribada de la patrullera líbia, fins que van decidir marxar del lloc i abandonar els immigrants, però comunicant la posició de la barca als guardacostes libis. Quan finalment va arribar la patrullera líbia, es va endur tots els immigrants de tornada cap a Líbia, però hi va deixar dues dones i un nen que es negaven a pujar-hi. Els guardacostes libis van marxar però abans van destruir la barca on els immigrants havien passat dos dies i dues nits i van deixar abandonades a la seva sort tres persones a alta mar.

El jugadors dels Memphis Grizzlies explica com ho va veure amb els seus propis ulls. "L''Open Arms' va ser la primera embarcació que va arribar al naufragi i va divisar la inflable semisubmergida. Quan ens hi vam acostar vam veure que hi havia persones vives i tres cadàvers. La imatge va ser molt dura i molt real. Veure un nen d'uns 4 o 5 anys mort és molt dur. Els metges van dir que la mort s'havia produït aquella nit i, per tant, s'hauria pogut evitar", va explicar.

Marc Gasol, a la Sexta

"No hi ha una única raó per la qual jo fos allà. La fotografia que tots vam veure d'Aylan ens va marcar a tots. Ens va trencar el cor a molt gent. Vaig conèixer l'Oscar [Camps] l'any passat, però tenia un Eurobàsquet i no em podia embarcar, així que vam ajornar-ho fins a aquest estiu, quan no teníem cap competició de seleccions. Li vaig dir que seria un honor pujar al vaixell", va dir Gasol.

"Les sensacions són moltes, positives i negatives. Estar dins d'Open Arms és molt especial. Ells han salvat més de 60.000 vides, però també n'han perdut moltes i t'ajuden a portar la situació. Vaig sentir un calfred. Són un gran equip que es dedica a salvar vides", va afegir el pivot, que va necessitar un procés d'adaptació per pujar a l'embarcació. "La convivència va ser molt intensa i va treure el millor de tothom", va opinar.

L’‘Open Arms’ denuncia Líbia per no socórrer
 I deixar morir nàufrags

"Veig la situació amb frustració, cada vegada es posen més problemes a les ONG per funcionar. Com pot ser que li posin problemes a una organització que vol salvar vides? L'únic que volen és treure gent de l'aigua perquè no mori. A més, han començat a conscienciar els joves perquè no emprenguin el viatge", va resumir. "Entre tots els líders haurien de buscar una solució. Tots som responsables que aquestes coses estiguin passant", va recordar.

"La NBA sempre s'ha mostrat molt pròxima a les comunitats. És una lliga que uneix gent i no la separa. Les opinions són respectades i ningú s'ofèn", va lloar el Marc.

stats