Internacional 03/09/2015

La història del nen sirià mort en una platja de Turquia

Es deia Ailan Kurdi, tenia tres anys, i ell i la seva família volien arribar fins al Canadà, on viu la germana del pare

Ara
2 min
Un gendarme turc s'endú un dels nens que anaven en una de les barques amb què diversos refugiats intentaven arribar a Grècia per Turquia / REUTERS

BarcelonaLa foto d'un nen sirià que va morir ofegat en una platja de Turquia juntament amb 10 persones més està fent la volta al món durant les últimes hores. El nen de la imatge es deia Ailan Kurdi i tenia tres anys, i amb ell també van morir el seu germà, Galp, de cinc anys, i la seva mare, Rehan. El seu pare, Abdul·lah, va aconseguir sobreviure.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ailan i la seva família, que viatjaven en una llanxa pneumàtica des de la costa turca cap a les illes gregues, volien arribar fins al Canadà, on viu des de fa més de 20 anys la germana del pare, Teema Kurdi, segons ha explicat ella mateixa en declaracions al diari canadenc 'National Post'.

"Me n'he assabentat a les cinc de la matinada", explica la germana del supervivent, que detalla que va ser la dona d'un altre dels seus germans qui li va donar la notícia: "Havia rebut una trucada d'Abdul·lah en què l'únic que li havia dit és que la seva dona i els seus fills eren morts".

La família havia demanat asil al Canadà, però la seva petició va ser rebutjada al juny. Les Nacions Unides no els reconeixien com a refugiats, i el govern turc no els donava el visat per sortir del país. "No els vam poder treure d'allà, i és per això que van pujar a la llanxa", ha lamentat la germana del pare.

La situació dels refugiats que volen arribar a Europa fugint de la guerra a Síria és cada cop més desesperada. Alemanya és el destí somiat, amb l'arribada de 100.000 sol·licitants d'asil en un mes. Aquest dijous centenars de persones s'amunteguen a les andanes de l'estació de Budapest, que avui ha obert portes després de dos dies tancada.

stats