SOCIETAT

Un joc de taula de creació familiar que fa país

‘Som i serem’, una idea lúdica d’ús domèstic sobre el procés, es comercialitza amb èxit

Gerard Bagué

GironaLa família de Daniel Valcárcel, Elisabet Escuain i els seus quatre fills passaven els diumenges a la tarda jugant al Monopoly o al Pictionary. Un dia, enmig d’una emocionant partida d’un joc sobre la civilització egípcia, la filla els va dir: “Us imagineu un joc semblant sobre Catalunya?” Hi van estar rumiant durant una setmana i el diumenge següent s’hi van posar de ple. “Primer ens ho vam prendre com un projecte familiar per a un ús particular, però a poc a poc tot va anar creixent i ens ho passàvem tan bé jugant que al final l’hem acabat comercialitzant nosaltres mateixos”.

El joc de la família Valcárcel, que viu a Santa Coloma de Farners, es diu Som i serem i, tot i que no ha tingut cap campanya publicitària ni ha sortit als mitjans de comunicació, ha esgotat en poc temps una primera edició de 500 exemplars, gairebé tota venuda per internet a través de la web www.somiseremjoc.cat. L’objectiu inicial del joc era, segons Valcárcel, explicar als nens la democràcia, el dret a decidir, la força del vot i el camí per a la creació d’un nou estat, tot i que a la llarga hi van afegir preguntes sobre geografia, història, literatura i oci, entre d’altres. Cada jugador té una fitxa (un ruc), una urna i tres cartes amb preguntes de dos nivells de dificultat. Entre els variats obstacles que es troba el jugador per poder arribar al Parlament, assolir la majoria i proclamar la independència (que implica guanyar el joc) es pot trobar que li apliquin l’article 155, que la policia li impedeixi votar o que Junts pel Sí i la CUP no es posin d’acord per formar govern. “Es tracta d’un joc força elaborat, complex, però també divertit, on els jugadors han de competir i cooperar segons les necessitats del país”, explica Valcárcel.

Cargando
No hay anuncios

Un joc catàrtic

Els seus creadors asseguren que el joc també té un poder catàrtic: “L’1d’octubre ens va enganxar enmig del procés de creació i el joc ens va ajudar a canalitzar les emocions i l’orgull de ser catalans. Després, molta gent ens ha dit que jugant-hi han tingut aquests mateixos sentiments”. A part de les cartes de preguntes, equiparables a les del Trivial, en el joc hi ha també cartes que permeten reviure els moments més foscos i més alegres del país i d’altres que animen a l’acció, com aplegar majories o fer una Constitució.

Cargando
No hay anuncios

Reacció espanyolista

Valcárcel no té cap por que l’acusin d’adoctrinar els nens amb aquest joc familiar perquè assegura que tot el que ensenya només té connotacions positives: democràcia, participació, dret a decidir. Malgrat això, en començar a divulgar-lo a les xarxes va rebre improperis dels sectors espanyolistes més intransigents. “Jo soc molt pacífic. Soc independentista, però alhora m’estimo Espanya, per això alguns comentaris molt bèsties i violents que em van arribar per Facebook em van angoixar, fins al punt que vaig acabar dient a una dona que el que havia de fer era crear un joc que reflectís la seva mentalitat i que es digués A por ellos ”.

Cargando
No hay anuncios

La família està molt agraïda a l’Eix Centre de Negocis, de Santa Coloma de Farners, on els han assessorat en el disseny del joc i la creació de la pàgina web. Valcárcel, de pare extremeny i mare nord-americana, es dedica a la traducció i és el creador de l’agència de traducció Flagship Translations. El joc Som i serem és la seva primera incursió en el món de l’emprenedoria lúdica.

A partir de l’èxit de la primera edició ja s’estan plantejant fer una segona edició del joc, afegint-hi algunes millores que els han suggerit els jugadors més actius, i una versió internacional en anglès i castellà.