LITERATURA

El MOT explorarà la relació entre llibres i art

Manuel Baixauli, Tracy Chevalier, Fresán i Heather Rose, entre els autors convidats

Ara

GironaLa setena edició del MOT, Festival de Literatura Olot-Girona, explorarà les diverses disciplines artístiques que viuen i conflueixen en els llibres. El festival, comissariat per la historiadora de l’art Glòria Bosch Mir, vol posar èmfasi en el fet que, com a lectors, quan avancem en la narració d’un llibre, com també en els diàlegs i en els silencis que conté, la paraula es transforma en imatges. I aquestes imatges, inevitablement, se sumen a les nostres experiències per acabar formant un gran collage.

Lectures i relectures

“Cada lectura, i sobretot cada relectura, ens porta cap a altres registres, com si l’escriptura fos un parèntesi obert que mai no es tanca o les diferents capes d’una pell que es transforma cap a una transparència infinita”, diu Bosch Mir.El MOT començarà a Girona el 26 de març i acabarà a Olot el 4 d’abril. Manuel Baixauli, Tracy Chevalier, Rodrigo Fresán, Alicia Kopf, Jordi Lara, Perejaume, Heather Rose i Irene Solà són alguns dels quaranta autors que participaran en aquesta edició. Tant ells com les escenes i els personatges que apareixen als seus llibres “tenen com a eix de referència aquest crear interdisciplinari que s’integra en l’escriptura”, explica la comissària.

Cargando
No hay anuncios

Converses entre autors

Com ja és habitual, les converses entre autors i especialistes constituiran el nucli de la programació del festival, que s’estén de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives. A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el ver-MOT, que, com suggereix el nom, és una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut. Finalment, completaran el MOT les activitats que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions en relació amb el tema d’enguany a cadascuna de les dues ciutats.

Cargando
No hay anuncios

La imatge gràfica del MOT 2020 ha anat a càrrec de l’estudi de disseny gràfic Vellut, que treballa des del Baix Empordà. A través d’una sèrie d’imatges al·legòriques s’intenta donar una gran rellevància a la creació: un procés totalment abstracte que es basa en la unió d’un conjunt d’elements (records, coneixements, experiències, referències...) per dotar-los de nous significats.

El MOT arriba a la seva setena edició amb un públic més que consolidat. El festival va començar a avançar el 2014, comissariat per David Roas, i es va dedicar a la literatura fantàstica. El 2015 va ser Mita Casacuberta qui va fer de comissària i va pensar un MOT al voltant d’escriure ciutats. L’any següent, el 2016, Casacuberta es va centrar en les vides escrites, i el 2017 va voler que la literatura que escrivia el passat en fos la protagonista. El 2018 el comissariat va anar a càrrec de Josep Ramoneda i llavors el fil conductor va ser la literatura de compromís i de l’experiència. Finalment, el 2019, les quatre ribes de la Mediterrània, amb Manuel Forcano com a comissari, van ser les protagonistes d’un festival que cada any agafa més renom.

Cargando
No hay anuncios

Connexions creatives

Glòria Bosch Mir s’ha interessat sempre per les connexions que es generen des d’una actitud creativa i ha col·laborat amb persones vinculades a múltiples disciplines i problemàtiques socials, amb projectes com Relectures (1996-2001), Cegueses (1997), Una cambra pròpia (1999) o Qui soc? (2000). S’endinsa en el món de l’art des d’una relació constant amb la literatura i les arts visuals, amb exposicions, publicacions i investigacions en què parteix d’indicis i relacions obertes. Aquesta reflexió interdisciplinària la traslladarà a la 7a edició del MOT.