Un pacte de convivència entre la ciutat i els músics

Girona impulsa el projecte ‘Carrers de música’

G.b.

GironaMés d’una trentena d’intèrprets professionals, amateurs i estudiants de música ja s’han inscrit en el projecte Girona, carrers de música, que pretén potenciar i regular la presència de música als carrers de la ciutat. La iniciativa va començar en període de proves entre setembre i octubre. Tot sembla indicar que aquest “pacte de convivència entre músics, comerciants i ciutadania”, en paraules d’Aniol Casadevall, el coordinador del projecte des de l’Espai Marfà, va per molt bon camí. “La percepció és molt bona, la gent s’acosta als músics i els dóna les gràcies”. En cas que hi hagi alguna incidència puntual, com algun veí o comerciant que es queixa, es fan variacions i es trasllada els músics a un altre lloc.

Quinze espais

Hi ha 15 punts per tocar repartits per la ciutat, cadascun amb les seves limitacions pel que fa al nombre de músics, estils o possibilitat d’amplificació. La inscripció és gratuïta, però cal acreditar de manera documental els coneixements musicals. En els casos de músics autodidactes, es pot fer a través d’un vídeo. Els menors de 14 anys només poden accedir al projecte si és en el marc d’una activitat educativa. Les actuacions no poden durar més de 60 minuts i només es pot reservar cada punt d’actuació un cop al dia i un màxim de tres dies a la setmana. La normativa remarca que els músics no poden demanar diners amb “estratègies que violentin els vianants”. Hi ha un sistema de reserves i una web, www.girona.cat/carrersdemusica, on es pot consultar l’agenda d’actuacions en cada espai i on també es promociona els músics participants. “No volíem que es quedés només en una regulació, volem ajudar a promocionar els músics i ajudar-los a establir contactes que els permetin aconseguir actuacions”, explica Casadevall. A poc a poc s’aniran incrementant les càpsules audiovisuals de les actuacions que ja hi ha penjades a la xarxa. La presència de músics de carrer s’incrementarà coincidint amb esdeveniments que omplen la ciutat, com ara la celebració de Nadal o el cap de setmana de promoció comercial Girona10, durant el qual s’ofereixen menús i allotjaments a uns preus reduïts.

Cargando
No hay anuncios

Guitarra i hang

El 80% dels inscrits són residents a la ciutat, la gran majoria homes i amb un perfil força autodidacte. L’estil més habitual és la cançó d’autor i el jazz. Els instruments més utilitzats són la guitarra i l’hang, un instrument metàl·lic de percussió.

Cargando
No hay anuncios

El coordinador de l’Espai Marfà és conscient que falten locals on els músics es puguin foguejar. Hi ha alguns bars que ofereixen actuacions en directe obertes a molts intèrprets, però no deixen de ser negocis que necessiten una contrapartida comercial. Projectes semblants al de Girona funcionen actualment a Manresa o al districte de Ciutat Vella de Barcelona. També Banyoles o Figueres tenen regulacions amb espais i horaris per als músics.

El projecte Girona, carrers de música es coordina des de l’Espai Marfà, una antiga fàbrica reconvertida en centre de referència de la música emergent a la ciutat. En els seus locals hi ha bucs d’assaig i estudis de gravació per llogar a preus assequibles. També es fan activitats musicals i projectes relacionats amb la formació musical, com cursos de tècnica vocal, tallers de cançons, de gravació, de manipulació d’equips de so o audicions comentades d’àlbums clàssics del rock.