PROJECTE POLÈMIC
Crònica 11/04/2012

Eurovegas crearà com a molt 20.000 llocs de treball directes

Roger Tugas
2 min

BARCELONA.Després de setmanes d'especulació mediàtica sobre el nombre de llocs de treball que podria generar el complex d'Eurovegas si finalment s'instal·lés a Catalunya, el Govern va donar ahir dades oficials. I aquestes rebaixen l'eufòria inicial, ja que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va fixar en una xifra d'entre 15.000 i 20.000 les persones que podria ocupar de manera directa en una primera fase, una quantitat fins a deu vegades inferior a la que s'havia especulat. Tanmateix, Mas-Colell va defensar que el projecte tindria "un efecte indirecte" que per ara no comptabilitza i va avisar que no hi ha garanties que després hi hagi altres fases d'ampliació del complex. De fet, no pot assegurar ni que la primera es realitzés a Catalunya i no a Madrid.

El diputat d'ICV-EUiA Joan Boada havia interpel·lat el Govern amb una bateria de preguntes al Parlament sobre el projecte d'Eurovegas, algunes de les quals van quedar sense resposta, com els emplaçaments oferts, els parcs naturals afectats i les modificacions legislatives requerides. "Poden escoltar el senyor Adelson, però em queixo que no ens informi, són l'antítesi de la transparència", va criticar l'ecosocialista.

Mas-Colell sí que va quantificar la possible inversió inicial en 6.000 milions d'euros i va avançar que, tot i estudiar "on pot haver-hi flexibilitats", no faria res que no s'analitzés "per a projectes similars". Malgrat tot, no va detallar les interioritats de les converses per no perjudicar els contactes amb el magnat nord-americà i perquè "no té sentit" fer "la negociació en públic".

La inconcreció no va evitar una defensa aferrissada del projecte davant els embats ecosocialistes. Davant la crítica sobre la tipologia de llocs de treball que generaria, Mas-Colell va explicar que en crearia "de poc qualificats, però també per a arquitectes i enginyers". I davant la possibilitat que -com alertava l'escriptor Roberto Saviano- Eurovegas es convertís en un centre de blanqueig de capitals, va sentenciar: "Per això tenim la policia".

stats