Art
Cultura 27/01/2022

5 imperdibles del festival Llum BCN 2022

Antoni Miralda obrirà la programació amb la desfilada d'una formigonera reivindicativa pels carrers del Poblenou

3 min
Antoni Miralda serà el protagonista de la nova edició del Llum Bcn

BarcelonaDesprés de l'última edició, celebrada al novembre, el festival Llum BCN recupera el calendari habitual i es farà del 4 al 16 de febrer. Inclourà prop d'una trentena d'instal·lacions escampades pels carrers de Poblenou, 16 de les quals són d'estudiants d'escoles de disseny, art, il·luminació i arquitectura. Per prevenció sanitària hi haurà control d’aforament als espais perimetrats (als espais tancats del festival l’ocupació es limitarà al 70% segons les recomanacions del departament de Salut). L'horari s'amplia: de sis de la tarda a mitjanit. No hi haurà reserves prèvies.

1.  'La formigonera del PobleNew'

Antoni Miralda agafa el relleu d'Eugènia Balcells i serà el protagonista d'aquesta edició amb La formigonera del PobleNew, una desfilada encapçalada per una formigonera transformada per l'artista. Miralda va decidir treballar amb un formigonera perquè en veu sovint al barri des que s'hi va instal·lar fa uns deu anys i li dona una càrrega poètica i política: "És un estómac simbòlic que metabolitza la transformació del barri, que té diferents nivells de vida. Es tractava de crear caliu, diàleg i interrelació, que les obres entrin al màxim dins del barri", diu Miralda. La formigonera del PobleNew desfilarà divendres 4 pel carrer Pere Quart acompanyada d'un seguici format per tres Harley Davidson i set "formigonetes", i dissabte 5 i diumenge 6 serà al solar del carrer de Pere IV, cantonada amb Ciutat de Granada, amb una exposició situada dins una caseta d’obra.   

Esbòs de 'La Formigonera del PobleNew', d'Antoni Miralda.
Antoni Miralda (al centre) amb els comissaris del festival Llum BCN.

2. 'Faces of Imagenet'

El comissaris del Llum BCN, la dissenyadora d'il·luminació Maria Güell Ordis, l'investigador i comissari José Luis de Vicente i el fundador del Festival Mira, Oriol Pastor, posen en relleu la varietat de les disciplines (fotografia, espai escènic, arts plàstiques i música) i la procedència dels artistes d'una edició que entre els fils conductors té el qüestionament de l'espai públic. Ulf Langheinrich col·locarà un monòlit led damunt el llac del Dhub. El fotògraf i investigador nord-americà Trevor Paglen prepara una peça que promet ser de les més impactants: projectarà a la façana del Dhub 14 milions de rostres extrets de la base de dades ImageNet, un sistema d'intel·ligència que es fa servir per classificar les persones en diferents contextos com els controls dels aeroport. "Trevor Paglen els ha estripat per poder mostrar a la gent com estan fets els sistemes de classificació que es fan servir cada vegada en més aplicacions per delimitar l'espai", diu De Vicente. Serà la primera peça interactiva que es fa a la façana del Dhub.

3. 'Xocolata amb llum'

Llum BCN inclourà treballs que van més enllà dels elements visuals i sonors per tenir un caràcter sensorial, com una làmpara de xocolata de Jordi Canudas, que el públic podrà anar degustant a mesura que la xocolata es desfaci. Com diu Güell, l'obra aborda la capacitat de la llum de "transformar la matèria". Es podrà veure als Jardins de Ca l’Aranyó. En aquesta mateixa línia sensorial hi haurà treballs de Toni Arola, CaboSanRoque i Mariona Benedito, juntament amb l'estudi Cube.bz, mentre que el treball de Juankrha & Yolimonada farà un desplegament d'aromes amb Olorama.

4. 'Amnesia'

En paral·lel als treballs multisensorials hi haurà la investigació "pictòrica i cromàtica", com diu Güell, de l'artista de mitjans interactius Cristian Rizzuti i el músic i físic Julián Álvarez, "una instal·lació immersiva concebuda com una performance de pintura en cinc etapes". "En un llenç circular, la memòria cobra vida", expliquen els artistes.

'Amnesia', de Cristian Rizzuti i Julián Álvarez.

5. 'Mix & Match'

En aquesta peça de la plataforma Protopixel, el públic dissenyarà en temps real a través de quatre tauletes interactives els colors i els efectes de la Torre Glòries. Podran seleccionar diferents patrons de llum per crear una única composició lumínica de la torre, i, al mateix temps, generar canvis sobre el resultat. 

stats