Publicitat
Publicitat

LITERATURA

Londres, la musa de Dickens, dedica una exposició a l'escriptor

El Museu de Londres commemora el bicentenari de l'autor amb la mostra 'Dickens i Londres', la més gran que s'ha fet al Regne Unit des dels anys 70

L'escriptor anglès Charles Dickens, que va retratar com ningú els canvis socials de l'Anglaterra victoriana, es va inspirar per a les seves obres en Londres, la ciutat que va ser la seva musa i a la qual va anomenar la seva "llanterna màgica" .

Una nova exposició al Museu de Londres explora la relació entre l'escriptor i l'urbs, que al segle XIX era la més gran del món. Dickens i Londres, presentada avui i que obrirà al públic del 9 de desembre al 10 de juny, és la primera mostra sobre l'autor al Regne Unit des dels anys 70, i la més gran organitzada per commemorar el seu bicentenari, que es compleix el 7 de febrer de 2012.

Totes les obres de Dickens menys una, Temps difícils, estan ambientades totalment o parcialment a la capital britànica, una ciutat que va créixer a un ritme vertiginós amb la Revolució Industrial i que encapsula com cap altra, a ulls de l'escriptor, els conflictes i contradiccions de l'era moderna. En les seves novel·les, la majoria de les quals va escriure en forma de serial per a revistes –convertint-se en pioner del gènere–, Dickens "simpatitza amb els pobres, amb la gent treballadora, que sol descriure com a amables i virtuosos", ha explicat avui John Bowens, professor de literatura de la Universitat de York i un dels comissaris de la mostra.

Les peripècies de l'orfe Oliver Twist quan arriba a la gran ciutat o de David Copperfield, en les obres del mateix títol, són un reflex de les dificultats que travessava la gent menys benestant per sobreviure en una època de grans desigualtats. L'exposició recull, a través de quadres i objectes antics, aquest context social, quan van aparèixer grans invents com el correu postal o el ferrocarril al mateix temps que existia el treball infantil i només una minoria tenia dret a vot.

Una de les atraccions de la mostra, que explora temes com la mortalitat infantil, és el manuscrit original, amb la petita cal·ligrafia en tinta de Dickens, de Grans esperances, considerada per molts experts la seva obra més perfecta, que explora el cost de pujar en l'escala social. Encara que Dickens va retratar la injustícia que el va envoltar, i que investigava en llargs passejos nocturns per Londres per combatre l'insomni, no era un revolucionari, sinó, segons Bowens, "un reformista radical i compassiu" que volia influir amb la seva obra per aconseguir "un canvi social gradual ".


Els llibres que ens fan grans

Etiquetes

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT