L'artista barceloní Ignasi Aballí guanya el Premi Joan Miró d'arts plàstiques

El guardó impulsat per la Fundació Joan Miró i l'Obra social de La Caixa està dotat amb 70.000 euros i inclou l'organització d'una mostra de l'artista guanyador. Aballí és el primer creador de l'Estat que el guanya

Ignasi Aballí (Barcelona, 1958) és el guanyador del cinquè Premi Joan Miró, impulsat per la Fundació Joan Miró i l'Obra social de La Caixa. El guardó està dotat amb 70.000 euros i inclou l'organització d'una exposició de l'artista guanyador. La mostra d'Aballí obrirà les portes del juny de 2016 a la Fundació Joan Miró i inclourà obres significatives de la seva trajectòria i altres de nova producció.

El jurat ha atorgat el premi a Ignasi Aballí per unanimitat pel seu "qüestionament incessant dels límits de la pintura i de la representació, la seva atenció meticulosa a les importants implicacions dels canvis més imperceptibles en les estratègies de resignificació, així com el seu paper com a mentor de joves artistes". Algunes de les obres més significatives de l'artista són 'Llistats' i 'Calendari', on va fer servir l'estratègia de la classificació per abordar la complexitat de la realitat, 'Correccions', on va convertir el Tipp-ex en un material artístic i 'Llum (tres balcons)', que reflecteix les circumstàncies del procés de creació de la peça.

Aballí ha exposat, entre altres centres, a la Fundació Joan Miró, al Macba, al Museu Reina Sofia, al Museu Serralves de Porto, a l'Ikon Gallery de Birmingham, a la Biennal de Venècia de 2007 i en galeries de Mèxic, Bèlgic, Brasil i la Xina.

Els guanyadors de les passades edicions del premi són Olafur Eliasson (2007), Pipilotti Rist (2009), Mona Hatoum (2011) i Roni Horn (2013).

El jurat del Premi Joan Miró 2015 estava format per Nimfa Bisbe, directora de la col·lecció d'art contemporani de La Caixa; Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Joan Miró Alfred Pacquement, director honorari del Centre Georges Pompidou; Vicent Todolí, exdirector de la Tate Modern de Londres, i Poul Erik Tojner, director del Museu d'art modern de Louisiana, a Dinamarca.