Puigdemont rebutja tuteles de Madrid: "S'ha acabat ser mesells. Farem el que ens doni la gana!"

Crida a la mobilització del votant independentista i presenta els comicis com una pugna entre el PSC i Junts

4 min
El candidat de Junts, Carles Puigdemont, durant el míting central a Argelers

ArgelersComença la recta final de la campanya electoral i comença la carrera de Junts per intentar desbancar Salvador Illa de la primera posició que li donen totes les enquestes. És per això que l'estratègia de la maquinària juntaire en aquesta última setmana passa bàsicament per dues vies: la primera, presentar el 12-M com un plebiscit entre Illa o Puigdemont, i la segona, cridar a la mobilització independentista per evitar que la Generalitat, diuen, quedi "subordinada" als "interessos de la Moncloa" si té la presidència del PSC. A parer del candidat de Junts, Carles Puigdemont, si el vot sobiranista surt a votar –a diferència del que ha passat en les últimes conteses electorals– es podrà mantenir la majoria absoluta al Parlament, ara en perill. "El país se la juga. Ens hi juguem el futur", ha exclamat el candidat de JxCat, Carles Puigdemont, en el míting central a Argelers, on Junts ha exhibit múscul aplegant fins a 3.000 persones -segons l'organització-, que s'han repartit entre dins i la pantalla instal·lada a fora del pavelló.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident, acompanyat de la plana major de Junts, s'ha presentat com l'únic candidat que pot "aixecar Catalunya" i "liderar" la Generalitat, encara que això impliqui, ha dit, prendre "decisions incòmodes", citant la sanitat, l’educació, la immigració o l’aeroport del Prat. "No és gestionar, és manar", ha remarcat, i s'ha situat també com el cap de llista que pot dir "no" a Madrid si és necessari. I ha posat un exemple: ha insistit que Junts no donarà suport als pressupostos espanyols si no s'arregla el dèficit fiscal de Catalunya. "Nosaltres no tenim les mans lligades [...], tampoc tenim tuteles": "Farem el que ens doni la gana. Com hem fet aquests sis anys i mig a l'exili davant els intents d'extradir-nos i enfangar-nos", s'ha reafirmat, en al·lusió a l'agenda internacional que ha desenvolupat. "S'ha acabat ser mesells", ha sentenciat.

El candidat de Junts, Carles Puigdemont, saludant els simpatitzants que s'han quedat a fora.

Tots els discursos del míting central han anat, doncs, en la mateixa línia –o Carles Puigdemont o Salvador Illa–, burxant sobretot amb el paper que van tenir els socialistes durant el Procés. De fet, Puigdemont ha acusat el PSC de "presumpta moderació" i ha recordat que van pactar amb el PP i els comuns a Barcelona per evitar que Xavier Trias fos alcalde, o que després del referèndum del 2017 van "manifestar-se al costat de l'extrema dreta de Vox" o van beneir, ha afirmat, les "porres" contra els votants de l'1-O. Hi ha dit, fins i tot, que si governa Illa està en risc "la nació i la llengua catalana". El candidat de Girona, Salvador Vergés, ho ha rematat: "Has d'estar molt espanyolitzat fins al moll de l'os de la columna vertebral per dir Lérida o Bajo Llobregat. Mai ningú de la meva candidatura diria Gerona o Bajo Empordán", ha exclamat. "O dependència o independència", "o subordinació o nació", han repetit també les candidates Mònica Sales, de Tarragona, i Jeanine Abella, de Lleida.

Abans del líder juntaire han pres la paraula tant la presidenta del partit, Laura Borràs, com el secretari general de Junts, Jordi Turull, que han respost als insults que ahir el president de la UGT a Catalunya, Matías Carnero, va brindar a Puigdemont, assegurant que va marxar a l'exili en una "maleter plorat i no sé si pixat o cagat". "Ha tornat el PSC de debò, aquell PSC que cridava Puigdemont a prisión. El problema no és el senyor Carnero, el problema és el senyor Salvador Illa", ha clamat Turull, fent una crida a la mobilització per "sortir a guanyar" davant d'uns socialistes, ha dit, que són una "autèntica màquina de destrucció de l'adversari". I Borràs hi ha afegit: "Nosaltres no insultarem a ningú. A mi no m'aplaudiria ni m'abraçaria ningú si ho fes. Perquè nosaltres som diferents i volem governar Catalunya amb aquesta dignitat". Les paraules del sindicalista, de fet, han generat malestar també a algunes sectors de la UGT, ja que Junts és necessari al Congrés perquè tiri endavant, per exemple, la reducció de la jornada laboral.

L'interior del pavelló d'Argelers de l'acte de Junts

Crida a passar el rasclet

Qui han evitat mencionar ha estat Esquerra, perquè malgrat ser un dels seus competidors electorals l'estratègia passa per ignorar els republicans. Les crítiques són implícites als seus discursos, com la que ha fet Sales al president, Pere Aragonès: "Volem un president que generi complicitats amb les altres formacions al Parlament. El lideratge es demostra cada dia". L'opció de Junts contrasta amb la d'ERC, que aquest dissabte ha tornat a carregar contra els de Puigdemont i els han demanat que deixin de "fer el papallona".

El candidat de Junts ha començat el míting central del partit a fora del pavelló d'Argelers per poder saludar la gent que no hi ha pogut entrar per manca d'aforament -alguns venien des de l'Ebre-. "Guanyarem les eleccions", ha proclamat, fent una crida a la mobilització independentista malgrat els "dubtes", ha admès, que molts puguin tenir. D'aquesta manera, ha demanat passar el rasclet –a través de "xarxes socials, amics, veïns i fills"– per convèncer aquells que no saben encara ni si aniran a votar perquè, ha assegurat, cal activar l'"arma secreta" dels sobiranistes: "Fem esclatar les urnes".

Inici de l'acte de Junts amb Carles Puigdemont
stats