ARQUITECTURA
Cultura 11/11/2012

La salut de l'arquitecte Oscar Niemeyer millora i no es tem per la seva vida

El brasiler, que farà 105 anys d'aquí un mes, està a ingressat a l'hospital des de fa una setmana per problemes renals "greus", però està lúcid i respon al tractament

Antoni Ribas Tur
2 min
L'arquitecte Oscar Niemeyer

Rio de JaneiroL'arquitecte brasiler Oscar Niemeyer, de 104 anys, ha experimentat una "franca millora" dels problemes renals que el mantenen hospitalitzat, ha informat avui el seu metge, Fernando Gjorup. també ha aclarit que mai s'ha temut per la seva vida –malgrat que a través de les xarxes socials ha corregut el rumor de la seva mort en les últimes hores. Gjorup,però, ha recalcat que donada la seva avançada edat, l'equip mèdic que l'atén considera totes les situacions com "greus".

"A la seva edat tot preocupa, però la funció renal està millorant i respon al tractament. Els exàmens d'avui són millors, l'evolució és satisfactòria i cap indicador ha empitjorat", ha anucniat Gjorup en una roda de premsa a l'hospital Samarità de Rio de Janeiro, on Niemeyer està ingressat des del dia 2. El metge va explicar que Niemeyer va patir una grip el mes passat i, com que no es va alimentar prou bé, va patir una deshidratació que va li afectar els ronyons.

Niemeyer va passar dues setmanes internat a l'octubre i, després d'un breu període d'alta, va patir una recaiguda per la qual va tornar a l'hospital. Divendres passat el seu estat va empitjorar i va ser internat a la unitat de cures intermèdies, on es monitoritza la seva activitat cardíaca i respiratòria. Gjorup assegurar que Niemeyer rebrà l'alta quan tingui "la millor condició possible", encara que va recalcar que "ningú té pressa" perquè a la seva edat respon "molt lentament" al tractament.

L'arquitecte, responsable de la construcció de Brasília el 1960, està "lúcid" i fins i tot s'interessa per qüestions de feina quan ha rebut visites d'algun col·lega del seu estudi, segons el metge. "Això és un exemple de lucidesa, això és el que el manté viu", ha dit.

La dona de Niemeyer, Vera Lúcia Cabreira Niemeyer, en declaracions a periodistes, confia que el seu marit pugui celebrar a casa seva 105 aniversari, el proper 15 de desembre. Segons la dona, Niemeyer està centrat laboralment en diversos projectes entre els quals cita un centre cultural al Marroc i una biblioteca a Algèria.

stats