ACTIVISME POLÍTIC
Cultura 23/06/2011

Ai Weiwei: "Estic molt bé, però no em permeten parlar amb els mitjans"

L'artista i activista xinès Ai Weiwei ha enviat aquest missatge als mitjans internacionals que han intentat posar-se en contacte amb ell per constratar la informació sobre la seva presumpte confessió de delicte fiscal

Efe
3 min
Ai Weiwei saludant a la porta del seu estudi després de ser alliberat per sorpresa ahir al vespre "per haver-se confessat culpable i per la malaltia crònica que pateix".

Pequín p { margin-bottom: 0.21cm; } L'artista i dissident xinès Ai Weiwei, alliberat després de gairebé tres mesos detingut a Pequín sense que hi hagi una ordre d'arrest per un presumpte delicte econòmic, ha assegurat avui que es troba bé però que té prohibit concedir entrevistes. "Estic molt bé", va manifestar Ai Weiwei en conversa telefònica amb Efe, "però no és convenient parlar ara, no em permeten parlar amb els mitjans, perquè vaig a estar en llibertat sota fiança pendent de judici durant un any”, ha afegit.

Aquest és el missatge que l'artista, de 53 anys, ha enviat a les desenes de mitjans que en les últimes 24 hores han intentat entrevistar-lo per esbrinar la veracitat de la presumpta confessió d'evasió d'impostos que va fer pública l'agència estatal de notícies Xinhua.

El Twitter de l'artista, un dels seus mitjans habituals per compartir les seves crítiques al règim xinès amb els seus 70.000 seguidors, no ha tingut cap actualització des del passat 3 d'abril, quan va ser detingut a Pequín a punt d'agafar un vol amb destinació a Hong Kong.

La detenció de Weiwei va ser condemnada ràpidament per nombrosos governs, com el dels Estats Units i la Unió Europea, d'associacions de drets humans i del sector artístic internacional, que han criticat amb duresa el règim xinès per considerar que la detenció de l'artista respon a motius ideològics i no criminals.

La situació legal d'Ai Weiwei es diu en xinès quba houshen, i tot i que es tradueix com a llibertat sota fiança, consisteix més aviat en una llibertat sota fiança pendent de judici, que es pot prolongar entre 6 i 12 mesos, segons ha informat a Efe l'advocat i amic de l'artista, Liu Xiaoyuan. "Suposa que Ai no pot abandonar la ciutat on té el registre civil (Pequín) ni el país sense autorització, però pot sortir de casa. A més, tampoc obliga legalment l'artista a mantenir silenci, desconec si ha arribat a un acord amb el Buró de Seguretat Pública (BSP, la policia)", ha afegit Liu.

L'advocat va assenyalar que tenia previst reunir-se amb el creador, però que Weiwei està molt ocupat i necessita descansar, de manera que no ha pogut confirmar en les seves converses telefòniques ni en els missatges de text que s'han intercanviat si realment va confessar o no el suposat delicte d'evasió d'impostos."La policia no ha conclòs la investigació, i tampoc ha dit res sobre la suposada confessió de Weiwei, això només ho ha publicat Xinhua", va explicar l'advocat.

Per la seva banda, Cohen creu que l'alliberament sota fiança "és la tècnica que fan servir les autoritats de seguretat per salvar el prestigi i posar fi a un cas controvertit o que no acabarà en judici. Sembla evident que Ai ha arribat a un acord amb les autoritats per mantenir silenci".

La llei xinesa indica que el quba houshen es concedeix per tres motius: per malaltia greu (Ai pateix diabetis), per no suposar una amenaça de seguretat per a la societat i perquè el BSP no pot concloure una investigació en el termini que tenia previst.

Com no existeix una acusació ferma ni una conclusió a la investigació, és difícil confirmar la presumpta confessió de Weiwei. A més, l'empresa que presumptament va evadir impostos, The Beijing Fake Cultural Development, està en realitat a nom de la seva exdona, Lu Qing. "Lu Qing s'ha posat en contacte diverses vegades amb el Buró d'impostos i aquest li ha respost que no havien arribat a cap conclusió, tampoc ha rebut un comunicat oficial sobre el presumpte delicte", ha informat l'advocat Liu Xiaoyuan.

Malgrat aquestes contradiccions legals, el portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors, Hong Llei, ha manifestat que Ai Weiwei haurà d'abstenir-se d'influir en altres testimonis, i ha reiterat que la seva llibertat respon al seu estat de salut i "la seva disposició a pagar els impostos evadits".

stats