Cultura
Cultura 05/09/2014

"Si volien protegir la marca Espanya, han aconseguit el contrari": Sánchez Piñol, sobre el cas Utrecht, en 10 frases

L'autor de 'Victus' ha atès els mitjans de comunicació en una roda de premsa a la seu de La Campana convocada just després que arribés d'Holanda

Jordi Nopca
2 min
Albert Sánchez Piñol, avui divendres, a la tarda, en la roda de premsa que ha fet en tornar d'Holanda / CÈLIAT ATSET

Barcelona1. "Encara no sé a què es referien quan l'ambaixada espanyola em va trucar per dir-me que l'acte d'Utrecht se suspenia per por que es polititzés".

2. "A la presentació d'Amsterdam, organitzada per Diplocat, una secretària de l'ambaixada d'Espanya va dir que Felip V era molt estimat pels catalans i que el decret de Nova Planta havia anat bé, segons alguns historiadors. Portava el discurs escrit: era un plom, no acabava mai. Em va semblar que barrejar les paraules d'un funcionari amb les d'un novel·lista era estrany, això és el que li vaig respondre, i quan vaig acabar la gent va aplaudir i així vam donar per acabat l'acte".

3. "Aquí el que hi ha és un conflicte entre Diplocat i l'ambaixada espanyola. Es una situació desagradable i ha acabat disgustant molta gent –com l'editorial holandesa, però també la directora del Cervantes d'Utrecht–, i jo a més no tenia cap intenció d'esbombar-ho. Però els holandesos s'ho van prendre com un atac a la llibertat d'expressió".

4. "Que una institució pública suspengui un acte em sembla molt malament. És difícil fer servir adjectius molt rotunds. Em va semblar humiliant que a l'acte d'Amsterdam m'enviessin una funcionària a fer una feina de marcatge com aquella. Que el cos diplomàtic espanyola actuï així és inadmissible".

5. "Si es volia protegir la marca Espanya, han aconseguit el contrari".

6. "No han aconseguit censurar res. És un terme del segle passat!".

7. "És la primera vegada que surto a fer promoció a l'estranger de 'Victus', i em trobo això. Si ho arribo a saber no hi vaig. Em sap greu per l'entusiasme que l'editorial holandesa havia posat en la promoció".

8. "Tenim una situació delicada i no hem d'obrir més polèmiques de les que tenim".

9. "A l'acte d'Amsterdam no hi va haver cap mena d'enfrontament. A l'inici, el presentador va dir 'sigueu benvinguts, sigueu holandesos o espanyols'. Hi havia un petit grup que va dir: 'catalans'. I tot seguit el presentador va dir que li encantava aquesta diversitat. La presentació va anar perfecte fins que va intervenir la secretària de l'ambaixada, però així i tot no va passar res més".

10. "Al final acabaré preferint que els polítics no llegeixin literatura. Recordo aquella anècdota de R. L. Stevenson que un dia es va trobar amb un alt càrrec que li va dir que s'havia passat la nit llegint 'L'illa del tresor'. Ell li va respondre que preferia que resolguessin qüestions d'estat".

stats