Cultura 06/06/2014

Ja es pot passejar per l'olivar de la casa-museu de Dalí a Portlligat

S'amplia l'espai visitable al garatge de la casa, on s'hi projectaran audiovisuals, i al prat amb un mirador sobre la badia

Acn
2 min
El mirador a l'olivar de la casa-museu de Portlligat / ACN

PortlligatLes més de 100.000 persones que cada any visiten la casa-museu de Salvador Dalí a Portlligat podran gaudir a partir d'aquest divendres d'una ampliació de 2.400 m2 de l'àrea oberta al públic, fins als 3946m2.

L'espai rehabilitat correspon a l'olivar de la finca, un dels espais preferits del pintor, on, a banda d'ampliar en 167 metres lineals el recorregut pels patis i jardins de la casa, s'ha creat un nou àmbit per a audiovisuals a l'antic garatge de la propietat i un mirador privilegiat sobre la badia de Portlligat. Antoni Pitxot, vicepresident de la Fundació Gala-Salvador Dalí, ha destacat que la rehabilitació de l'olivar ha estat "molt respectuosa amb l'arquitectura original" perquè Dalí "no volia que es toqués".

Salvador Dalí va concebre especialment els patis, però també l'olivar, com la part pública de la casa. Com recorda Antoni Pitxot, amic i confident de Salvador Dalí, l'olivar de la casa de Portlligat era on el pintor rebia moltes vegades els seus admiradors i on organitzava festes i performances diverses. És per això, que amb la seva obertura al públic, el vicepresident de la Fundació Gala-Salvador Dalí, creu que el públic podrà entendre "què volia transmetre Dalí als seus visitants quan va idear l'espai".

La nova àrea oberta al públic es podrà visitar per temps il·limitat. I és que l'objectiu dels responsables de la Fundació Gala-Salvador Dalí és que els visitants puguin gaudir dels paisatge de la badia, passejar o veure els documentals i audiovisuals que es projectaran al garatge sense presses i allargant tant com vulguin la seva visita. En aquest sentit, Pitxot ha recordat que fins ara els visitants anaven a la casa de Portlligat "a veure les coses rares que tant agradaven a Dalí", i que ara, a més, podran passejar pels seus jardins i contemplar el paissatge que tant va marcar la seva producció artística.

La de l'olivar i el garatge de la finca és el quart espai que s'afegeix a la casa-museu original que es va inaugurar l'any 1997. El 2005 es va incorporar la barraca de Leveroni com a espai d'introducció a la visita amb les maquetes de l'evolució arquitectònica de la casa. El 2007 es van obrir els espais del Colomar i el Crist de les Escombraries desprès de la seva rehabilitació i el 2009 es va obrir al públic la Torre de les Olles, on s'hi projecten imatges sobre Dalí dels anys 60 i 70.

stats